Cazul tinerei de 23 de ani de etnie roma, care a nascut pe trotuar in fata spitalului din Urziceni, a cutremurat o intreaga tara si a scos, inca o data, la suprafata discriminarea din spitale cand vine vorba de romi.
Carmen Gheorghe, presedinta ONG-ului feminist E-Romnja, a vorbit, intr-un interviu pentru Libertatea, despre dificultatile pe care le intampina femeile rome in spitalele din Romania si impactul pe care il au stereotipurile cand vine vorba de accesul la serviciile medicale.
Mortalitatea infantila este de patru ori mai mare la populatia roma, iar asta pentru ca accesul acestora la serviciile de sanatate este redus comparativ cu populatia generala. La asta contribuie, bineinteles, prejudecatie si stereotipurile.
„Din pacate, femeile rome care provin dintr-un mediu sarac, din zone sarace, conservatoare, daca mai au si o dizabilitate, toate vulnerabilitatile astea prezinta un risc si mai mare cand se duc la medic.
Ce am observat este ca mamele tinere si femei adulte care ajung la maternitate din start sunt primite cu insulte, jigniri, sunt descurajate prin tot felul de afirmatii umilitoare si injositoare. Multe dintre ele nu au un medic specialist.
Chiar daca femeile nu au asigurare, odata ce sunt insarcinate, ele intra in programul national si au asigurare automat. Ceea ce inseamna ca trebuie sa primeasca interventie, servicii, inclusiv nastere. In practica, nu prea se intampla asta”, spune Carmen Gheorghe, in interviul pentru Libertatea.
Aceasta vorbeste despre cazul tinerei rome care a nascut in fata spitalului Urziceni si care a fost portretizata de primarul localitatii intr-un mod negativ. Carmen Gheorghe spune ca acesta incerca cumva sa o invinovateasca cumva pe femeia respectiva, spunand cu alte cuvinte ca nu ar trebui sa aiba pretentia la servicii medicale tinand cont ca e saraca, surdomuta si ca „nu stia de capul ei”.
„Femeia care a nascut la Urziceni este portretizata, mai ales de catre primar, intr-un mod negativ. Ca este saraca, surdomuta, dintr-o comunitate roma, ca „nu stia de capul ei”, si incearca sa o culpabilizeze pe ea. Cu cat esti mai sarac, cu atat esti mai stigmatizat. Si daca mai esti si rom, din start ti se pune eticheta ca esti needucat. Iar accesul la servicii devine un moft, adica cum sa ai pretentia la servicii, cand tu esti in situatia in care esti? – exact asa o prezinta primarul.
Genul asta de exprimare e menit sa intareasca acest comportament de doi lei de care au parte femeile rome, vulnerabile, sarace. Cu alte cuvinte, ce se trezesc ele sa vrea servicii?”, explica presedinta ONG-ului feminist E-Romnja.
Aceasta mai spune ca multe dintre femeile de etnie roma cu care lucreaza prin intermediul ONG-ului nu au medic ginecolog si ajung sa nasca doar prin serviciul 112, fiindca stiu ca astfel nu pot fi refuzate.
„Multe dintre femeile cu care noi lucram si pe care le-am intalnit nu au medic ginecolog si ajung sa nasca doar prin serviciul 112. Ele au invatat ca la serviciul de urgenta nu pot fi refuzate. Doar ca uite, se mai intampla ca la Urziceni, serviciul de urgenta sa nu functioneze.
Pentru femeile romance, mesajul legat de maternitate este unul bun, pentru femeile rome, sunt situatii umilitoare, rasiste. Este trist. Arata inca in secolul asta cat de departe este sistemul de sanatate atunci cand vine vorba de femei vulnerabile. Femeile ca ea nu vor reusi niciodata sa aiba acces si sa fie tratate egal si cu respect, precum celelalte femei. Iar portretul asta idilic de mama este valabil doar pentru femeile care au bani, care sunt placute, care sunt albe. Toate celelalte sunt „vai de capul lor”, dupa cum s-a exprimat foarte plastic primarul”, a mai declarat Carmen Gheorghe.
- Surse: libertatea.ro
- Foto: Freepik