Doi parinti din Oradea risca sa ajunga la inchisoare pentru ca si-au retras copiii de la scoala

/ / Modificat: 2024-07-10
Doi parinti din Oradea risca sa ajunga la inchisoare pentru ca si-au retras copiii de la scoala

 

Fenomenul homeschooling a devenit din ce in ce mai popular si in tara noastra, chiar daca nu exista o reglementare in acest sens. In lipsa unui cadru legal, un cuplu din Oradea risca sa ajunga dupa gratii pentru decizia de a-si retrage copiii de la scoala. 

Romanii care risca inchisoarea, din cauza homeschooling-ului

O familie de oradeni are probleme cu legea, din cauza ca si-a retras copiii de la scoala traditionala. Povestea lui Darius si a Esterei Cornean a ajuns in presa locala, dupa ce au fost acuzati de ingradirea accesului la educatie. Cei doi parinti si-au retras copiii de la Liceul German, la care invatau in Oradea, si i-au inscris intr-un sistem american de homeschooling, care nu este reglementat in Romania. 

Cei doi copii figureaza acum ca fiind inscrisi la Abeka Academy, o scoala privata din Florida, care ofera programe de invatare acasa. Desi adolescentii au rezultate remarcabile de cand studiaza in acest sistem, cei doi parinti au probleme cu legea. Autoritatile din Romania au initiat proceduri legale impotriva lor, acuzandu-i ca le ingradesc copiilor dreptul la educatie. Un proces pe numele lor a fost deschis la Judecatoria Oradea. 

Potrivit legii de pe teritoriul tarii noastre, Ministerul Educatiei recunoaste doar elevii inscrisi la scoli acreditate pe teritoriul Romaniei. 

Cum isi motiveaza cei doi romani decizia

Estera si Darius Cornean si-au retras copiii de la scoala traditionala in anul 2022, in timp ce acestia erau elevi la ciclul primar. Au aflat de sistemul Abeka si i-au inscris pe cei doi copii in el, motivand ca este mai degraba o forma de invatare la distanta, decat de homeschooling. 

”Este mai degraba o forma de invatamant la distanta. Abeka tine in America ore fizice, in clase, care pentru copiii internationali sunt transmise online. Este o scoala care il invata pe copil sa exploreze si sa gaseasca acel lucru care il reprezinta. Copiii care au absolvit aceasta forma educationala au o gandire mai critica, nu iau o informatie de-a gata, sunt autodidacti si curiosi. Nu a fost o zi in care sa se trezeasca dimineata si sa se planga ca iar trebuie sa faca scoala, ba dimpotriva. Mereu sunt incantati de cat de usor inteleg anumite lucruri, ce creativa e doamna invatatoare si ce mult le zambeste. Este paradoxal: studiile finalizate acolo sunt recunoscute la noi, dar studiul copiilor nostri nu”, a explicat Darius Cornean, pentru ebihoreanul.ro.

Cei doi parinti spera sa ii convinga pe judecatorii din Oradea ca au luat decizia in interesul copiilor lor, pentru a le deschide orizonturile, nu pentru a le ingradi accesul la educatie. 

FOTO: Facebook / Estera Cornean

 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Scoala copii Scoala

Articole recomandate

Citeste si despre