Dr. Mihai Craiu: Trei precautii majore pe canicula pentru sugari si copii foarte mici

/ / Modificat: 2024-06-25
Dr. Mihai Craiu: Trei precautii majore pe canicula pentru sugari si copii foarte mici

 

Pana la finalul lunii iulie, temperaturile vor fi mai ridicate decat cele specifice perioadei in mare parte din tara, anunta meteorologii. Caldura extrema poate afecta pe oricine, spun medicii, insa cele mai vulnerabile sunt persoanele in varsta, bebelusii sau persoanele cu afectiuni cronice.

Medicul pediatru Mihai Craiu a publicat, pe pagina sa de Facebook, cateva recomandari pentru parintii cu bebelusi si copii mici:

„In vacanta sau acasa ar trebui sa adoptam zilele acestea TREI precautii majore pentru sugari sau pentru copiii foarte mici:

1. Atentie la expunerea directa la soare! Sugarii cu varsta sub 6 luni nu ar trebui expusi actiunii directe a razelor solare. In mod categoric NU intre orele 11 si 3 dupa amiaza!

2. Daca totusi suntem la plaja cu un copil mic, care se poate deplasa singur, si acesta nu sta sub umbrela, este imperios necesar sa acoperim capul lui/ei cu o palarie. Si sa aplicam, de mai multe ori pe zi, mai ales dupa ce a revenit din piscina sau de la orice baie, creme solare. Pentru copiii mici, de preferat cu factor de protectie inalt, SPF50+

3. Atentie la deshidratare. Aceasta poate sa va ia pe nepregatite deoarece copiii mici se pot deshidrata grav zilele acestea toride...

Un sugar pierde apa si daca nu urineaza mult chiar daca nu are diaree sau varsaturi.

Pierderile „camuflate” de lichide, asa numitul IWL (Insensible Water Loss), poate fi rezultatul transpiratiei si al evaporarii salivei.

Aceste procese nu se vad cu usurinta, dar pot sa produca efecte foarte grave.

Un adult pierde IWL cam 300-500 ml de apa pe zi

Un sugar este la un risc mult mai mare deoarece pierde in mod normal 1-2 ml/kg IN FIECARE ORA!”, avertizeaza medicul pediatru.

  • Surse: Facebook
  • Foto: Freepik

Taguri Canicula bebelusi Caldura bebelusi Canicula

Articole recomandate

Citeste si despre