Un cuplu care si-a dorit cu ardoare un copil traieste drama vietii. Bebelusul, venit pe lume la un spital privat din Bucuresti, a paralizat dupa nastere. Toate analizele din timpul sarcinii aratau ca totul este perfect.
Parintii acuza medicii de la MedLife ca nu si-au dat seama ca bebelusul era strangulat cu cordonul ombilical, lucru confirmat si de Directia de Sanatate Publica, care vorbeste despre malpraxis. Investigatia a scos la suprafata faptul ca ultimele investigatii ale gravidei au fost facute la un ecograf cu monitorul defect, care nu afisa intreaga imagine, potrivit campaniei "Pacient in Romania", de la Digi 24.
"Ea este diagnosticata cu o forma de paralizie cerebrala. Ma doare inima, sa zic asa, dar e ca o leguma. Nu mananca, ii dam pe tubulet, nu raspunde la nume, nu intoarce capul, are privirea fixa, da din ras in plans, crize," spune Elena, mama fetitei, pentru Digi24.
Ce s-a intamplat
Totul a inceput in ultima luna de sarcina. Atunci, fatul s-a rasucit si cordonul ombilical a inceput sa il sugrume. Iar la nastere, mama a plans de disperare, nu de bucurie, pentru ca fetita ei nu respira.
Dupa 25 de minute de resuscitare, medicii de la spitalul privat au decis ca micuta sa fie transferata la un spital de stat.
"Te transfera acolo unde nu ai fi vrut sa ajungi niciodata, ca d-aia te-ai dus la privat. In cadrul Polizu a fost consemnat cazul fetitei ca fiind unul de gravitate maxima. In cadrul declaratiei facute de doctorul curant s-a facut referire la faptul ca situatia fetitei noastre a reprezentat pentru maternitate una dintre cele mai grave cazuri din istoria maternitatii," povesteste tatal fetitei.
Directia de Sanatate Publica: Ecograful era stricat
Desi femeia se simtea rau si s-a dus de mai multe ori la control si i s-au facut mai multe ecografii, medicii nu au vazut ca fatul avea cordonul ombilical in jurul gatului.
"Ecograful era stricat. Dupa cum ati citit, ecograful prezenta o eroare pe doua treimi din suprafata ecranului. In aceste conditii nu aveau cum sa vada," a dezvaluit investigatia Directiei de Sanatate Publica.
"Categoric cred ca extragerea fatului (...) prin operatie cezariana ar fi dus la rezultate mult mai bune. In aceasta cauza sunt intrunite conditiile unui malpraxis" scrie in Raportul Directiei de Sanatate Publica.
Aceeasi institutie spune ca 6 medici de la spitalul privat sunt vinovati de starea in care se afla fetita. Printre ei, doctorul care a urmarit sarcina, concediat de clinica dupa acest caz.
Compania si-a exprimat regretul pentru suferinta familiei, dar a contestat decizia de malpraxis. S-a oferit, insa, sa plateasca orice tratament care i-ar fi recomandat fetitei paralizate.
Parintii au dat in judecata clinica si astepata finalul procesului.