Departamentul pentru Situatii de Urgenta (DSU) a transmis un raspuns referitor la asigurarea accesului femeilor la intreruperi de sarcina (acort). Anuntul vine in contextul in care este in vigoare Ordinul de Ministru privind suspendarea tuturor operatiilor care nu sunt urgente medicale.
Potrivit DSU, avortul este o urgenta ce nu suporta amanare, intrucat dreptul femeii de a hotari daca sa aiba copii este un drept garantat, se arata in adresa oficiala semnata de seful SDU, Raed Arafat.
Raspunsul DSU vine ca urmare a solicitarii Colitiei pentru Eglaitate de Gen si a altor organizatii neguvernamentale care lupta pentru drepturile omului, la finalul lunii octombrie. Acestea au cerut sa li se asigure femeilor accesul la efectuarea avorturilor la cerere, fara ca decizia sa ramana la latitudinea medicilor.
Aceasta solicitare a fost facuta in contextul in care anul trecut, in momentul intrarii in vigoare a unui ordin asemenator, doar 12 spitale de stat din Romania mai efectuau intreruperi de sarcina. In acel moment problemele erau agravate si de faptul ca tot mai multe unitati erau transformate in unitati Covid si nu aveau circuite paralele pentru pacienti care aveau nevoie de alte nevoi medicale.
In solicitarea Coalitiei pentru Egalitate de Gen se arata ca, potivit unei cercetari realizata in septembrie 2021 de Centrul FILIA, tot mai multe spitale rezufa sa ofere servicii de intrerupere de sarcina, desi este un drept garantat prin lege. Motivele invocate de medici sunt de natura medicala (nu constituie o urgenta), teligioasa sau administrativa. Reprezentantii Coalitiei pentru Egalitate de Gen atrag atentia ca inaccesibilitatea la avort pune in pericol dreptul femeilor de a alege daca vor sau nu sa devina mame.
Organizatiile neguvernamentale transmit autoritatilor ca au obligatia de a asigura accesul femeilor la serviciile medicale de intrerupere de sarcina (chirurgicale sau medicamentoase), in termenul legal pana la care acesta poate fi efectuat la cerere, acesta fiind un drept al femeilor din Romania care este garantat prin cadrul legal.
In plus, organizatiile neguvernamentale atrag atentia ca pentru multe femei din Romania serviciile de intrerupere de sarcina in unitatile private sunt inaccesibile din cauza tarifelor mari practicate si a distantelor mari pana la care trebuie sa se deplaseze, prin urmare Statul are obligatia de a asigura acest serviciu, la tarife mici, in cat mai multe spitale publice, se mai arata in comunicatul de presa transmis de Coalitia pentru Egalitate de Gen.
FOTO: diez.md