De la 1 ianuarie 2007, Romania va avea parte de o noua evaluare a sistemului de protectie a copilului. Decizia a fost luata, recent, in Parlamentul European. Masura impusa este fara precedent, nici o tara membra UE nefiind supusa evaluarii post-aderare.
De la 1 ianuarie 2007, Romania va avea parte de o noua evaluare a sistemului de protectie a copilului. Decizia a fost luata, recent, in Parlamentul European. Masura impusa este fara precedent, nici o tara membra UE nefiind supusa evaluarii post-aderare.
Potrivit secretarului de stat Theodora Bertzi, reluarea monitorizarii sistemului autohton de protectie a copilului este o reactie fata de refuzul Romaniei de a redeschide piata adoptiilor internationale.
Saptamana trecuta s-a supus la vot, in Parlamentul European (PE), "Raportul Moscovici", document ce cuprinde concluziile raportorului pentru Romania, Pierre Moscovici, in domeniul sistemului de protectie a copilului. Potrivit autoritatilor autohtone prezente in plenul PE, raportul a fost favorabil Romaniei, concluziile prezentate venind sa intareasca faptul ca reforma in acest domeniu a functionat.
Cu 542 de voturi pentru, 41 impotriva si 27 de abtineri, Raportul Moscovici a trecut fara probleme. Chiar si asa, reprezentantii Romaniei nu au parasit Bruxelles-ul fara emotii. Si asta pentru ca europarlamentarii Claire Gibaut si Jean Marie Cavada, vestiti pentru faptul ca doresc cu tot dinadinsul ca Romania sa redeschida piata adoptiilor internationale, au atasat la Raportul vicepresedintelui PE, Pierre Moscovici, cinci amendamente prin care au criticat dur sistemul de protectie a copilului autohton, spunand ca minorii din centrele de plasament sunt abuzati si traiesc in mizerie.
Mai mult, au facut un lobby agresiv impotriva Romaniei punand chiar, in plenul PE, imagini filmate din centrele de plasament din Romania. "Toate inregistrarile au fost mincinoase pentru ca relatau o stare de fapt din anii '90, nicidecum din prezent", a declarat pentru "Gardianul" secretarul de stat, seful Oficiului Roman pentru Adoptii (ORA), Theodora Bertzi.
Potrivit secretarului de stat, Romania este singura tara membra a UE, care va fi pusa in situatia de a fi evaluata, inca o data, dupa aderare. "Masura impusa este fara precedent, nici o tara membra UE nu a mai fost supusa evaluarii post- aderare. Deocamdata nu cunoastem standardele dupa care se va face evaluarea, singurul cadru legislativ comun cu UE este Conventia ONU pentru Respectarea Drepturilor Copilului", a afirmat Theodora Bertzi.
(Andreea Dancu)
Citeste tot articolul in: Gardianul
06 Decembrie 2006