Situatie revoltatoare la un liceul Tehnologic „Elie Radu” din Ploiesti. Un elev cu media 4,59 va primi bursa de merit, in timp ce de la Colegiul National „Matei Viteazul” din Ploiesti, unde elevii care au medii peste 9, nu vor primi bursa de merit deoarece nu se incadreaza in procentul de 30% din clasa lor, asa cum prevede metodologia.
„E o discriminare. Sa se numeasca oricum altfel, dar nu de merit”, a precizat Gabriel Taga, directorul Colegiului National „Mihai Viteazul” din Ploiesti, pentru Observatorul Prahovean.
La acest colegiu, primesc bursa de merit in valoare de 450 de lei pe luna 857 de elevi, Trei dintre acestia, care invata la profilul sportiv, au medii sub 9. Alti 46 primesc acest stimulent financiar, fiind olimpici.
„Este profund revoltator, neproductiv si nepedagogic"
In ceea ce priveste Liceul Tehnologic „Elie Radu”, tot din Ploiesti, directoarea a precizat ca sunt 373 de elevi care au obtinut bursa de merit, iar cea mai mica medie este de 4,59.
„Avem copii, la liceu cu media 9,86. Coboram lista si ultima medie, la profesionala, a unui elev care primeste anula cesta bursa de merit e 4,59. Vorbim de acele cazuri de elevi admisi la liceu cu note la Evaluarea Nationala de 2 si 3”, a precizat directorul institutiei.
„Este profund revoltator, neproductiv si nepedagogic. Castiga aceasta mediocritate nenorocita care tareaza in aceste zile sistemul public de educatie”, spunea Marian Stas, fondatorul programului educational Liderii Mileniului III pentru ProTV legat de mediile mici ale bursierilor.
Cum s-a ajuns in aceasta situatie
Ligia Deca a precizat ca bursele trebuie sa ajute la performanta scolara si ca nu ar trebui sa se compare mediilor. Astfel, s-a decis ca primii 30% din elevi dintr-o clasa sa primeasca burse de merit.
„Ideea este urmatoarea: copiii performeaza atunci cand intra intr-un soi de competitie sanatoasa, intai cu sine si apoi cu cei pe care ii au in jurul lor, cu colegii lor de clasa. Ideea este nu sa comparam medii, care, de altfel, arata foarte diferit de la o scoala la alta, ci sa ii sustinem pe cei care performeaza cel mai bine in fiecare clasa.
Asta inseamna ca va exista o competitie, din nou, cu fair play, sanatoasa, in interiorul fiecarei clase, pentru acei primi 30% care iau bursa de merit, asta inseamna ca, in fiecare an, ei isi vor depasi intai propriile limite si apoi vor intra in un soi de competitie unii cu ceilalti, ceea ce impinge in sus intregul corp al elevilor din Romania”, a afirmat Ligia Deca in septembrie, conform news.ro.
- Surse: news.ro, observatorulph.ro