Elevii care deranjeaza orele ar putea ajunge in sali de detentie. Ce prevede noul proiect de Statut al Elevului 2024

/ / Modificat: 2024-06-16
Elevii care deranjeaza orele ar putea ajunge in sali de detentie. Ce prevede noul proiect de Statut al Elevului 2024

 

Elevii care perturba desfasurarea orelor ar putea fi izolati intr-o camera special amenajata, sub supravegherea unui profesor sau a unui asistent didactic, conform propunerii din noul proiect de Statut al Elevului 2024, pus in dezbatere publica de Ministerul Educatiei.

Proiectul prezentat de Ministerul Educatiei include o masura stricta pentru a asigura disciplina in scoli: izolarea elevilor care deranjeaza cursurile, relateaza Edupedu.

Aceasta initiativa vine ca raspuns la ingrijorarile exprimate de sindicatele din educatie in aprilie 2023 si urmareste sa mentina un mediu de invatare adecvat. Activitatile prevazute pentru elevii izolati includ lectura suplimentara sau completarea unor fise de lucru, conform instructiunilor profesorului responsabil.

Nu este clar inca daca elevii izolati vor fi considerati absenti, insa documentul specifica faptul ca parintii sau tutorii legali vor fi informati in scris despre decizia de retinere a elevului. De asemenea, pentru elevii cu nevoi educationale speciale, se prevede o atentie deosebita, acestia urmand sa desfasoare activitati sub supravegherea unui personal specializat.

"In cazul elevilor care in timpul orei de curs manifesta comportamente care perturba activitatea de predare-invatare-evaluare, cadrul didactic poate decide ca acestia sa desfasoare activitati educative in scoala, sub supravegherea unui profesor sau a unui asistent didactic, intr-o sala desemnata pentru activitati precum lectura suplimentara, completarea de fise de lucru etc. In acest caz, parintele/tutorele/reprezentantul legal al elevului va fi informat in scris. In mod exceptional, elevii cu cerinte educationale speciale vor desfasura activitati sub supravegherea unui personal specializat," se arata in document.

Ministerul Educatiei precizeaza ca nu se numeste „sala de detentie”. Sala propusa are de fapt „alt scop”

„Avand in vedere folosirea eronata, in spatiul public, a sintagmei „sala de detentie”, cu referire la una dintre prevederile proiectului de Statut al elevului, va comunicam ca sintagma respectiva nu se regaseste in cuprinsul documentului si este o asociere cu un concept care, in proiectul propus de Ministerul Educatiei, are alt scop.

Pentru o informare corecta redam continutul integral al articolului din documentul supus consultarii publice: 

Art. 14 (2) In cazul elevilor care in timpul orei de curs manifesta comportamente care aduc prejudicii activitatii de predare-invatare-evaluare, cadrul didactic poate decide ca acestia sa desfasoare activitate in scoala, in timpul orei respective, sub supravegherea unui cadru didactic sau a unui cadru didactic auxiliar, intr-o sala din unitatea de invatamant stabilita pentru desfasurarea, de regula, a unor activitati de tipul: lectura suplimentara, completarea de fise de lucru etc. In acest caz va fi informat, in scris, parintele/ tutorele/reprezentantul legal al elevului. Prin exceptie, elevii cu cerinte educationale speciale sunt preluati pentru a desfasura activitate cu personal specializat”, a precizat ministrul Educatiei, potrivit Edupedu.ro.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Statutul elevului

Articole recomandate

Citeste si despre