Elevii de clasa a V-a pot primi burse sociale, de merit, rezilienta si excelenta in anul scolar 2024-2025

/ / Modificat: 2024-09-18
Elevii de clasa a V-a pot primi burse sociale, de merit, rezilienta si excelenta in anul scolar 2024-2025

Elevii de clasa a V-a pot primi burse sociale, de merit, de rezilienta si de excelenta in anul scolar 2024-2025, conform noilor reglementari. Bursele sociale, impreuna cu bursele de excelenta si unele burse de merit (bazate pe diplomele de la concursuri), se acorda incepand cu data de 20 noiembrie 2024, pentru lunile septembrie si octombrie. Elevii care primesc burse de merit si de rezilienta pe baza mediei scolare vor incasa aceste burse abia in februarie 2025, pentru luna ianuarie.

Bursele de excelenta, de merit si de rezilienta sunt conditionate de prezenta la scoala, ele fiind acordate doar daca elevul nu are mai mult de 10 absente nemotivate pe luna. Daca limita este depasita, plata burselor pentru luna respectiva va fi suspendata, potrivit Edupedu.

Cum se acorda bursele de merit elevilor din clasa a V-a

Art. 7 „(2) Bursele de merit se acorda dupa cum urmeaza:

(…) b) elevilor din fiecare clasa a V-a dintr-o unitate de invatamant preuniversitar, cu media primelor doua intervale de invatare din anul scolar in curs mai mare sau egala cu 9,50; in situatia in care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinsi toti elevii cu medii mai mari sau egale cu 9,50, lista va fi extinsa pentru a-i cuprinde si pe acestia”.

Cum se acorda bursele de rezilienta elevilor din clasa a V-a

„Art. 7 (3) Bursele de rezilienta se acorda dupa cum urmeaza:

(…) b) elevilor din fiecare clasa a V-a dintr-o unitate de invatamant preuniversitar, cu media primelor doua intervale de invatare din anul scolar in curs mai mare sau egala cu 7, in ordinea descrescatoare a mediilor”.

„(6) In cazul in care in clasa exista unul sau mai multi elevi cu media generala anuala/media notelor pe primele 2 module — pentru elevii din clasa a V-a/media de admitere — pentru elevii din clasa a IX-a egala cu a celui de pe ultima pozitie din lista beneficiarilor de burse de rezilienta, lista de beneficiari va fi extinsa pentru a-i cuprinde pe toti cei cu medii egale.

(7) Calcularea numarului de elevi, corespunzator procentului de 30% din elevii din fiecare clasa de gimnaziu si liceu dintr-o unitate de invatamant preuniversitar, se face in situatia in care se obtine un numar fractionar, prin rotunjirea la numarul intreg imediat superior numarului fractionar obtinut prin calcul, indiferent de valoarea fractiei”, mai prevad noile reguli.

Cum se calculeaza media pentru cei de clasa a V-a

„(8) In cazul elevilor din clasa a V-a media care sta la baza acordarii burselor de merit si de rezilienta se calculeaza ca medie aritmetica, avand doua zecimale, fara rotunjire, a notelor obtinute de elevi la toate disciplinele, pe parcursul primelor doua intervale de invatare din anul scolar in curs”, prevede metodologia aprobata prin OME 5.518.

Primele burse ajung in februarie, pentru luna ianuarie

„(9) Listele cu elevii din clasa a V-a beneficiari ai bursei de merit se stabilesc in luna ianuarie a anului calendaristic urmator anului in care se obtin rezultatele scolare mentionate la alin. (1) lit. b) si se platesc incepand cu luna februarie, pentru drepturile aferente lunii ianuarie, pana la sfarsitul cursurilor din anul scolar respectiv”, conform noilor reguli de acordare in anul scolar 2024-2025.

Bursele la clasa a V-a se calculeaza pana pe 15 ianuarie 2025

„Art. 8. — (1) Bursele de merit si de rezilienta care au la baza media se acorda la propunerea profesorului diriginte, nefiind conditionate de depunerea unei cereri in acest sens. Profesorul diriginte va inainta la secretariatul unitatii de invatamant lista cu elevii propusi pentru bursa de merit si de rezilienta pe baza mediei, in primele 25 de zile calendaristice de la inceperea cursurilor anului scolar, pentru elevii din clasele VI—XII, iar pentru elevii de clasa a V-a, in primele 15 zile calendaristice ale lunii ianuarie”.

Cum procedeaza elevii cu premii obtinute in clasa a IV-a la concursuri sau olimpiade

Metodologia de acordare a burselor din septembrie prevede ca bursele de merit si de excelenta pentru premii la olimpiade si concursuri sa se acorde inca de la prima plata din noiembrie, daca parintele depune copii de pe diplome, la scoala, in primele zile de cursuri din septembrie:

„Art. 8 – (2) Bursele de merit care au la baza rezultatele obtinute la competitii/concursuri scolare si extrascolare, atestate prin documente scolare, respectiv prin copii de pe diplomele obtinute la competitii, certificate pentru conformitate cu originalul la nivelul unitatii de invatamant, se acorda elevilor pe baza unei cereri depuse de parinte/reprezentantul legal/elevul major in primele 25 de zile calendaristice de la inceperea cursurilor anului scolar sau in termen de 15 zile calendaristice de la data obtinerii premiului pentru elevii din anii terminali, conform art. 7 alin. (14).

Rezultatele la campionatele nationale organizate de federatiile sportive nationale olimpice/probe olimpice care vor sta la baza acordarii burselor de merit vor fi atestate prin: copie diploma loc I si adeverinta de la federatia sportiva nationala pe ramura de sport respectiva, la care se ataseaza extras din calendarul competitional”.

La fel si pentru bursele de excelenta olimpica:

„Art.8 – (2) Bursele de excelenta olimpica I si II care au la baza rezultatele obtinute conform prevederilor alin. (1) lit. a) si b), atestate prin copii de pe diplomele obtinute, certificate pentru conformitate cu originalul la nivelul unitatii de invatamant, se acorda elevilor pe baza unei cereri depuse de parinte/reprezentantul legal/elevul major in primele 25 de zile calendaristice de la inceperea cursurilor anului scolar sau in termen de 15 zile calendaristice de la data obtinerii premiului pentru elevii din anii terminali”.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Burse merit Burse scolare Burse copii Burse

Articole recomandate

Citeste si despre