Noul an scolar a inceput cu stangul la Scoala Gimnaziala „Mihail Sadoveanu” din Vaslui! Pentru ca unitatea de invatamant se afla in renovari de trei luni si nimeni nu stie cand se vor termina lucrarile, elevii de la clasa pregatitoare au fost „repartizati” sa invete in doua apartamente de doua camere, in timp ce altii au fost redistribuiti intr-o alta scoala, scrie Adevarul.
Parintii elevilor sunt disperati si revoltati de situatie. Unii dintre ei ameninta ca-si vor muta copii la alte scoli, care asigura un spatiu decent pentru cursuri. De altfel, festivitatile de inceput de an scolar pentru majoritatea elevilor Scolii „Mihail Sadoveanu” au avut loc la Scoala Gimnaziala „Constantin Motas”. Exceptie au facut cele doua clase pregatitoare, pentru care Primaria Vaslui a pus la dispozitie un autobuz, care i-a dus pe copii la „scoala” unde au fost repartizati.
Parintii nu stiau nimic despre acest lucru si au ramas socati atunci cand acestia au fost dusi la blocul 417 din cartier si inghesuiti in doua apartamente - unul la scara B si celalalt la scara D.
Lucian Braniste, primarul orasului Vaslui, a fost prezent la festivitatea de deschidere a noului an scolar si luat la intrebari de parintii revoltati. Edilul-sef a promis ca va rezolva situatia, fara sa detalieze, insa, cand si in ce mod.
„Cum rezolvati aceasta situatie?”, a fost intrebat Braniste de catre un parinte.
„In doua luni rezolv, nu ai incredere in mine?”, a raspuns acesta.
„Pai, da-mi in scris ca rezolvi”.
„Ce sa-ti dau in scris, nu stii cine-s eu? Daca am zis ca rezolv, rezolv”, a fost replica finala a primarului.
„Nu se stia nimic concret despre ce se va intampla cu elevii care au trecut in clasa 0. Ni s-a spus sa mai asteptam o luna, ca se va rezolva. Constructorul a zis ca nu accepta ca elevii sa fie prezenti in scoala in timpul lucrarilor pentru ca nu isi asuma riscul in caz de se intampla ceva, pe buna dreptate”, a declarat un parinte al carui copil este in clasa pregatitoare.
Mesajul postat pe Facebook de mamica unui copil din clasa pregatitoare
Intre timp, mama unui copil din clasa pregatitoare de la Scoala Gimnaziala „Mihail Sadoveanu” din Vaslui a postat un mesaj pe Facebook, in care explica toata situatia si isi exprima indignarea cu privire la aceasta situatie:
„Clasa 0.... O mare dezamagire la inceput de an scolar... Sper sa se gaseasca solutii in curand, cum ne-au promis cei de la Primaria Vaslui si Scoala Zece Vaslui.
Pentru unii, inceputul de an ar trebui sa exprime emotia aceea din prima zi, dar pentru mine, parinte al copilului de la clasa pregatitoare a Scolii Nr 10 «Mihail Sadoveanu» , a insemnat stres, griji si dezamagire. Nu se poate ca intr-un spatiu cat o sufragerie de apartament sa inghesui la propriu 22 de suflete si un cadru didactic. Pe langa faptul ca nu au cum sa se miste sau sa iasa la toaleta (fara a deranja alti 4-5 copii ), d-na invatatoare ar trebui sa aiba spatiu sa mearga printre banci pentru a le oferi suport.
Dar autorizatie pentru ca in acest spatiu sa stea la propriu ca sardinele in cutie 22 de copii aveti? Doamne fereste, in caz de cutremur sau incendiu, v-ati gandit, dragi angajati ai Primariei Vaslui,care ati oferit acest spatiu si ati spus ca indeplineste conditiile pentru ca acesti copii sa invete in apartamentul de la parterul blocului 417? Sau trebuie sa se intample o tragedie ca sa cautam dupa solutii? Si ce simplu este sa dam vina pe noul cadru didactic, ca nu a stiut sa gestioneze bine spatiul oferit. In 15-16 mp? 22 DE COPII si banci si scaune? Voi vedeti in poza cum stau, spate in spate? Suntem totusi la scoala.
Vin epidemiile, virozele respiratorii, Covid-ul, gripa. Cum respira acesti omuleti 4 ore zilnic unii catre altii? Distante aceea de 1-1,5m intre persoane nu se mai aplica?
Iar problema transportului inca exista, chiar daca multi parinti nu au curajul sa vorbeasca. Se vorbeste in toate parcurile din cartier, parintii nu stiu cum sa se imparta. Cum? Cei care si-au inscris copilul la Sc 10, langa locuinta, sa fie aproape de casa, acum trebuie sa ii duca la scoli si licee in tot orasul. Suntem empatici, intelegem, trebuia renovata, dar daca tot s-a vorbit de asigurarea transportului, faceti in asa fel incat sa ii ia de laSc 10 si sa ii aduca la Sc 10, nu sa stea parintii cu sufletul la gura zilnic daca a reusit copilul lui sa treaca in siguranta trecerea de pietoni de la Textila sau Buium (sunt doar 2 exemple), unde nu sunt treceri de pietoni cu semafor. Ar trebui cate 1-2 transporturi in comun pentru fiecare scoala unde au fost repartizati copiii. Noi i-am inscris la Scoala 10! Vrem sa ne mandrim cu ea!"
- Surse: adevarul.ro
- Foto: Facebook