Elevii navetisti ingheata cate 2 ore in statii si nu ajung la timp la scoala. Multi dintre ei nu au asigurat transportul gratuit spre scoala!

/ / Modificat: 2023-11-21
Elevii navetisti ingheata cate 2 ore in statii si nu ajung la timp la scoala. Multi dintre ei nu au asigurat transportul gratuit spre scoala!

Noul an scolar a inceput deja de 3 luni, iar elevii navetisti din mai multe judete nu au asigurat transportul gratuit la scoala, asa cum prevede legea Educatiei. Mai exact, elevii din doar 28 de judete care invata in alta localitate decat cea de domiciliu au asigurat transportul. Restul se descurca cum pot. Pentru a ajunge la scoala, multi dintre ei platesc abonamentele din propria alocatie sau din banii parintilor, pentru ca in anumite judete, Consiliile Judetene nu au incheiate contracte cu operatorii de transport.

Aceasta situatie se intampla in judetele Timis si Teleorman, dar potrivit Ministerului Educatiei sunt 13 judete care nu au transport public local, motiv pentru care nu pot acorda gratuitate la transport, elevilor, nici macar sume forfetare pentru ca situatia nu a fost prevazuta in metodologie, arata Edupedu.ro.

Jurnalistii publicatiei anterior mentionate au stat de vorba cu reprezentanti ai inspectoratelor scolare din judetele Teleorman si Timis, care au confirmat ca nici un elev care invata in alta localitate decat cea de domiciliu nu are asigurat transportul gratuit, daca in zona in care locuieste nu exista transport public cu care Consiliile Judetene sa fi incheiat contract.

„Acum circula niste masini prin judet. Dar nimeni nu vrea sa le dea copiilor un abonament. Nici macar cei care sunt pe national nu vor sa dea abonamente copiilor. Nici cu bani in mana. Nu avem in judet nici o situatie de elev navetist in care Ministerul sa plateasca transportul elevilor. Si am tot felul de interventii la nivelul parintilor din judet care solicita. Am un cetatean care ma suna de 3-4 ori pe saptamana sa ma intrebe daca s-a mai rezolvat ceva si eu nu stiu ce sa-i mai spun. Are si pensie medicala si plateste 550 de lei abonamentul pentru fiul lui. Asa ca daca aceasta suma forfetara reuseste sa modifice un pic din lege, sa vina cu o modificare in asa la fel incat sa putem da suma asta forfetara, pentru ca in momentul acesta conform legii nu putem da, ar fi minunat”, spune Sorin Ilie, seful ISJ Teleorman spune pentru Edupdu.ro.

Si in judetul Timis este aceeasi situatie:

„Nu exista nici o firma care sa fie licentiata de Consiliul Judetean sa faca acest transport public. Tot de la Consiliul Judetean ar trebui sa primim tariful per km pentru a putea calcula suma forfetara in cazul in care discutam despre rute care nu au transport public. In aceste conditii, nu se elibereaza abonamente si elevii platesc din banii lor abonamentele si pe lunile care au trecut nu stim daca isi vor recupera banii. Sa speram ca din ianuarie se va reglementa aceasta situatie”, spune Francisc Halasz, reprezentantul inspectoratului scolar judetean Timis, pentru sursa citata.

Unii parinti renunta la abonamentele gratuite si le platesc transportul copiilor

Elevii din comuna Valu Lui Traian, din judetul Constanta, pot beneficia de transport gratuit, conform legii, doar daca merg cu microbuzele si autocarele societatii Metropolitan, insa parintii spun ca multi soferi nici nu opresc in statii, care, oricum, sunt prea putine. Astfel, elevii ajung sa astepte chiar si cate 2 ore in statii dimineata si nu reusesc sa ajunga la timp la cursuri.

„Din pacate, inca inregistram reclamatii din partea cetatenilor localitatii, care vin catre primarie solicitand o rezolvare si spunand ca, in continuare, elevii liceeni care fac naveta catre oras sunt lasati in statii dimineata sau ingheata cate doua ore si nu reusesc sa ajunga la timp la cursuri. Noi tinem legatura cu Consiliul Judetean, inclusiv azi-dimineata am solicitat actualizari si mi s-a spus ca, in urmatoarea sedinta de Consiliul Judetean, se va actualiza si planul de transport. Intre timp insa, din pacate, nu exista o solutie pentru elevii navetisti.

Ceva imbunatatiri au fost, insa, in continuare, nu se respecta cu regularitate programul dumnealor. Chiar saptamana trecuta, intr-una din zile, cea de-a doua masina nu a oprit deloc. I-au vazut, autrecut pe urmatoarea banda si si-au vazut drumul pe mai departe. Nu stiu de ce procedeaza asa. Am inteles ca, in urma unei sedinte extraordinare, cum o numesc dumnealor, au stabilit ca, in anumite intervale orare, banuiesc cand pleaca spre scoala, cand vin de la scoala, sa suplimenteze cumva cursele astea. Am intampinat dificultati si aici. Au incercat sa prinda microbuzul de ora 14.00 dinspre Constanta spre Valul lui Traian, care se presupune ca este o cursa suplimentara fata de programul lor, care au un orar din ora in ora, si bineinteles ca nu este vorba nici de aceasta data de un autocar si bineinteles ca era plin, la modul inclusiv oamenii in picioare, si atunci copiii nu au mai avut loc, adica este cursa suplimentara, dar nu ne ajuta neaparat foarte tare.

Copiii acestia vor ajunge sa stea in frig, pentru ca vine iarna si va fi din ce in ce mai frig, si pana la urma ei mizeaza pe trecerea timpului si pe pierderea fortelor, pentru ca sunt foarte multi parinti care s-au resemnat cu acest fapt si platesc abonamentele din buzunar”, a declarat Ionela Zota, purtatorul de cuvant al Primariei Valu lui Traian, pentru radioconstanta.ro.

Ce prevede legea Educatie privind asigurarea transportului gratuit pentru elevi

Potrivit legii invatamantului preuniversitar nr. 198/2023, anul acesta nu se mai deconteaza transportul elevilor, ci legea prevede ca se asigura gratuitatea in diverse situatii:

Articolul 83 – (1) Elevii din invatamantul preuniversitar acreditat/autorizat, inclusiv cei inmatriculati in cadrul unitatilor de invatamant preuniversitar inscrise in Registrul special al unitatilor de invatamant preuniversitar care functioneaza dupa un curriculum strain, prevazut la art. 117 alin. (10) lit. r) pct. (iv), beneficiaza de gratuitate, in conditiile legii, la serviciile publice de transport public local, inclusiv metropolitan si judetean, rutier, naval, cu metroul, precum si feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului scolar, in scopul asigurarii dreptului la educatie, in conformitate cu prevederile unei hotarari de Guvern initiate de Ministerul Educatiei si Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, cu consultarea structurilor asociative ale autoritatilor administratiei publice locale.

Hotararea de Guvern privind normele metodologice privind transportul elevilor din 8 septembrie 2023 prevede pentru transportul public local si metropolitan, judetean si interjudetean:

Parintele/Reprezentantul legal/Elevul major solicita unitatii de invatamant, in scris, letric sau online, in primele 5 zile lucratoare de la inceputul anului scolar, traseul si operatorul de transport folosit. Solicitarea trebuie sa cuprinda urmatoarele date:

a) numele si prenumele elevului;

b) CNP;

c) adresa de domiciliu de la care se deplaseaza zilnic catre unitatea de invatamant, adresa care trebuie sa coincida cu adresa cu care elevul este inregistrat in Sistemul informatic integrat al invatamantului din Romania;

d) traseul pe care circula de la domiciliu la unitatea de invatamant si de la unitatea de invatamant catre domiciliu;

e) distanta in kilometri dintre localitatea de domiciliu si localitatea in care se afla unitatea de invatamant;

f) operatorul de transport folosit si tipul transportului executat, respectiv local, metropolitan, judetean, interjudetean.

Elevii care nu se regasesc in situatiile de transport gratuit, primesc o suma forfetara. Acestia ar trebui sa indeplineasca doua conditii: sa nu poata fi scolarizati in satul, comuna, orasul sau municipiul de domiciliu si sa nu beneficieze de existenta serviciilor de transport public. Sumele forfetare vor fi unice la nivelul fiecarui judet. Consiliile judetene sunt cele care stabilesc cuantumul sumei forfetare. „Suma forfetara este unica la nivelul judetului si stabileste tariful mediu lei/kilometru de care beneficiaza elevii din unitatile de invatamant preuniversitar din judetul respectiv”, potrivit legii.

Pe 17 noiembrie, Ministerul Educatiei a pus in dezbatere publica un proiect de hotarare de guvern prin care elevii care se afla in situatia in care invata in alta localitate fata de cea de domiciliu, si nu pot ajunge la scoala decat cu transport rutier, dar Consiliul Judetean nu are contract cu operatorii rutieri sa poata primi sume forfetare.

„Avand in vedere situatia diferentiata intre judete in asigurarea serviciilor publice de transport rutier judetean, Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice propune modificarea si completarea H.G. 810/2023 pentru aprobarea normelor metodologice privind acordarea facilitatilor de transport pentru elevi, in vederea acordarii avizului conform hotararii consiliului judetean, pentru stabilirea valorii unitare lei/km aferenta sumei forfetare ce se acorda elevilor, astfel:

  • in judetele in care au fost atribuite contracte de delegare a gestiunii, ca medie a tarifelor medii lei/km/loc, inclusiv TVA, prevazute in contractele atribuite;
  • in judetele care nu au finalizat nicio procedura de atribuire a contractelor de delegare a gestiunii, la nivelul valorii unitare medii la nivel national lei/km, stabilita de catre ANRSC.

Avand in vedere faptul ca sumele forfetare se finanteaza de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educatiei, si pentru acordarea facilitatilor de transport elevilor care nu beneficiaza de servicii publice de transport, e necesar ca proiectul de hotarare de guvern pentru modificarea si completarea normelor metodologice sa fie adoptat, astfel incat sa fie asigurat cadrul legal pentru acordarea avizului conform al ANRSC pentru hotararile consiliilor judetene si plata sumelor cuvenite elevilor in termen de 30 de zile de la data adoptarii hotararii consiliului judetean, prin care sa stabilit valoarea unitara lei/km.

De asemenea, se propune modificarea textului initial al HG 810/2023, in vederea armonizarii cu noul format al documentelor scolare, respectiv inlocuirea sintagmei „Nr. si seria carnetului de elev” cu sintagma „Nr. matricol”, scrie in Nota de fundamentare.

Proiectul de HG prevede si modificarea Titlului Capitolului II al Hotararii de Guvern initiale, astfel:

„Asigurarea sumei forfetare pentru elevii care nu sunt scolarizati in satul, comuna, orasul sau municipiul de domiciliu si nu beneficiaza de existenta serviciilor de transport public”.

Ca solutie se mai propune si elevii din judetele Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita si Prahova sa poata face naveta prin transportul public interjudetean, iar aceste judete sa fie considerate limitrofe Capitalei.

Surse:

Foto: Alexander Isreb via Pexels

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Elevi Elevi transport

Articole recomandate

Citeste si despre