Guvernul a alocat 540 de milioane de lei, bani care vor asigura hrana pentru aproape 2 milioane de copii, prin programul laptele si cornul si programul fructe si legume in scoli, pentru anul scolar 2019-2020.
Suma va fi completata si cu bani de la Uniunea Europeana, aproximativ 82 de milioane de lei. La un calcul simplu, rezulta ca pentru hrana fiecarui elev Guvernul aloca 1,92 lei pe zi, scrie Digi 24.
Produsele care pot fi distribuite prescolarilor si elevilor sunt:
- fructe si legume: mere, pere, struguri de masa, prune, morcov, pastarnac, telina radacina, sfecla rosie, ardei grasi, castraveti proaspeĊ£i.
- lapte si produse lactate: lapte de consum fara adaos de lapte praf (lapte tratat termic, pasteurizat sau UHT), produse lactate fermentate fara adaos de lapte praf ( iaurt, lapte acru, lapte covasit, chefir, sana si alte sortimente de lapte fermentate sau acrite).
- produse de panificatie: corn sau baton din faina integrala; covrigi simpli sau biscuiti uscati din faina integrala fara adaos de zahar, indulcitori si alti aditivi alimentari.
Conform legii, pe parcursul saptamanii, unui prescolar/elev i se acorda gratuit 2 portii de fructe si/sau legume, 2 portii de lapte, o portie de produse lactate si 5 portii de produse de panificatie, cu incadrarea in sumele alocate cu aceste destinatii.
Detinutii, mai multi bani decat elevii
Daca pentru hrana fiecarui elev, Guvernul aloca in jur de 1,92 de lei pe zi, un detinut ar putea primi mai multi bani pentru mancare, pe zi. Asta, in conditiile in care Ministerul Justitiei intentioneaza sa majoreze indemnizatia de hrana pentru detinuti, un puscarias urmand sa primeasca aproape 5 lei pe zi.
Ministerul justifica acest lucru prin faptul ca potrivit legii sumele de bani alocate pentru hrana detinutilor se modifica daca, prin inflatie, pretul alimentelor depaseste 5% de la ultima actualizare. Ultima data, au fost majorate in septembrie 2018.