A fost adoptat proiectul legislativ prin care personalului didactic din invatamantul preuniversitar beneficiaza de o protectie sporita. Astfel, profesorii vor avea statut de autoritate publica, informeaza avocatnet.ro.
Ce spune noua lege
Acest lucru inseamna ca vor avea loc o serie de schimbari, care le vor da profesorilor mai multa putere:
- vor beneficia de aceeasi protectie pe care o primesc cei cu functii de autoritate publica;
- vor putea aplica sanctiuni disciplinare elevilor (proiectul prevede ca acest lucru va fi concretizat prin regulamentul de organizare si functionare a scolii);
- vor beneficia de o prezumtie in favoarea lor, atunci cand constata fapte, in scris;
- faptele infractionale comise fata de ei, daca au legatura cu exercitiul functiei, vor fi sancționate mai dur decat aceleasi fapte comise fata de persoane fara statut special.
Propunerea de lege va contine o singura limitare: daca regulamentul scolii prevede, puterea profesorului de a aplica singur sanctiuni va fi limitata.
Vor fi sancționati: autorii faptelor de agresiune impotriva profesorilor indiferent ca sunt elevi de la 14 ani in sus, parinti, alte cadre didactice sau orice alta persoana.
Astfel, se doreste garantarea unei protectii suplimentare profesorilor, din cauza abuzurilor suferite de catre acestia, in fata parintilor si in fata elevilor.
Legea va fi trimisa Presedintelui Romaniei spre promulgare si va intra in vigoare in 3 zile de la publicarea ei in Monitorul Oficial.
Elevii ii cer presedintelui sa nu promulge Legea
Consiliul National al Elevilor, structura de reprezentare oficiala, si alte doua asociatii de elevi, din Constanta si Bucuresti, ii solicita presedintelui Iohannis sa nu promulge Legea pentru protectia cadrelor didactice, iar Avocatului Poporului sa o conteste la Curtea Constitutionala.
"Nu consideram deloc benefic investirea cadrelor didactice cu statutul de autoritate publica, intrucat suntem de parere ca respectul la care profesorii tind din partea elevilor si parintilor, respect absolut necesar pentru buna desfasurare a actului instructiv-educativ, nu poate fi reglementat printr-o lege," se arata in scrisoarea deschisa adresata de CNE presedintelui Iohannis, conform unui comunicat preluat de Agerpres.