Este sau nu legal sa nasti acasa in Romania? Autoritatile trag un semnal de alarma

/ / Modificat: 2023-05-18
Este sau nu legal sa nasti acasa in Romania? Autoritatile trag un semnal de alarma

Doua cazuri aproape trase la indigo au socat Romania in ultimele zile. O femeie din Neamt a murit si alta a ajuns in stare grava la spital dupa ce au ales sa nasca acasa. Prima a nascut cu o moasa gasita pe Facebook, pentru ca nu voia sa faca cezariana recomandata de medici. A doua a nascut printr-o cezariana efectuata de sotul si soacra ei, cu ustensile achizitionate online, doar pentru ca nu au avut incredere sa se dea pe mana medicilor, cu toate ca avea deja alti patru copii. In lumina acestor evenimente regretabile medicii si autoritatile au tinut sa traga un semnal de alarma si sa sublinieze ca, desi tinde sa devina tot mai populara, nasterea acasa la alegere nu este legala in Romania.

„Dorim sa atragem atentia, ca desi in alte tari nasterea la domiciliu este practicata si reglementata, infrastructura si logistica sunt altele, iar personalul ce vine sa asiste la domiciliu este calificat si acreditat, cu limite de competenta bine stabilite si contracte semnate, iar oricand apare o problema, pacienta se adreseaza spitalului. Mentionam ca astfel de practici nu sunt legale in Romania”, se arata intr-un comunicat al Spitalului Judetean de Urgenta Piatra Neamt, acolo unde a ajuns una dintre femeile care au ales sa nasca acasa.

Medicii, care au asistat neputinciosi cum o femeie s-a stins sub ochii lor inainte de a-si putea tine in brate copilul mult dorit, indeamna pe toti rmanii care au cunostinte ce ar dori sa nasca acasa sa le indrume catre o unitate spitaliceasca pentru a primi asistenta medicala de specialitate si a reduce riscurile pe care nu le cunosc sau nu le inteleg.

„Din astfel de practici se nasc drame, drame care afecteaza pe termen lung atat familiile implicate, cat si pe noi, cadrele medicale. Condamnam ferm astfel de practici si vrem sa ne aratam solidaritarea si sa transmitem un semnal de alarma cu privire la acest trend periculos si, din pacate, din ce in ce mai raspandit si promovat in mediul online”, se precizeaza in comunicatul SJU Piatra Neamt.

Specialistii atrag atentia asupra riscurilor uriase ale nasterii acasa la alegere

Specialistii in obstetrica-ginecologie trag intr-un glas un semnal de alarma cu privire la inoportunitatea nasterilor acasa, in lipsa unor reglementari ferme, a unei pregatiri a personalului angajat si a unui sistem clar definit in cazul unor situatii de urgenta.

Cristi Poalelungi, medic primar obstetrica-ginecologie la Spitalul Cantacuzino, spune ca frica de spital nu poate justifica o alegere atat de periculoasa si pentru mama, si pentru fat:

„Exista o categorie de paciente care considera ca medicul intervine prea mult in procesul nasterii. Aceasta teama de spital trebuie descurajata. Au fost caâteva cazuri care mi-au solicitat astfel de nasteri la domiciliu, le-am descurajat”.

Medicul Mircea Onofriescu, de la Spitalul de Obstetrica si Ginecologie „Cuza Voda” din Iasi, a subliniat, la randul sau, ca nasterea acasa la alegere nu este incadrata legal in Romania si ca niciun medic sau moasa nu are autorizatie sau recomandare pentru a asista la o astfel de nastere.

„Aceste invitatii de asistenta de nastere la domiciliu lansate pe internet sau pe diferite retele de socializare reprezinta un pericol extraordinar care se poate solda cu drame de o gravitate cu totul si cu totul deosebita. Trebuie retinut ca nasterea la domiciliu in unele tari europene este reglementata si practicata, dar exista o alta infrastructura si logistica. In Belgia sau in Olanda sunt cadre care au un atestat recunoscut de casele de asigurari, de serviciile publice de sanatate, sa asiste nasterea la domiciliu. In momentul in care aceste persoane incep sa urmareasca un travaliu, serviciul de ambulanta este atentionat, incat in orice moment o salvare dedicata sa poata asigura transferul acestei gravide de la domiciliu in cel mai apropiat serviciu sanitar. Este un sistem de organizare si de planificare care este foarte bine pus la punct. In Romania acest lucru este interzis”, a spus medicul.

Ministrul Sanatatii ia in calcul adaptarea legislatiei

In urma evenimentelor nefericite din Neamt, ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a afirmat ca se ia in calcul o adaptare a legislatiei pentru clarificarea sanctiunilor ce pot fi date in astfel de situatii.

„Vom vedea daca putem adapta legislatia astfel incat sa fie mai clare prevederile, dar, in mod evident, ceea ce s-a intamplat acolo nu este in regula din punct de vedere legal. Nu exista niciun act normativ care sa prevada o astfel de posibilitate”, a spus ministrul Sanatatii.

Taguri Nastere acasa Avantaje nastere acasa

Articole recomandate

Citeste si despre