Evaluare Nationala 2024. Elevii au sustinut azi proba scrisa la Limba romana. Care au fost subiectele

/ / Modificat: 2024-06-25
Evaluare Nationala 2024. Elevii au sustinut azi proba scrisa la Limba romana. Care au fost subiectele

Peste 160.000 de absolventi ai clasei a VIII-a au sustinut marti, 25 iunie, proba scrisa la Limba romana din cadrul Evaluarii Nationale 2024, potrivit calendarului oficial. Examenul a inceput la ora 09:00, iar elevii au avut la dispozitie doua ore pentru a rezolva subiectele la romana pe care le-au primit la Evaluare Nationala 2024.

Subiectele la Evaluarea Nationala 2024 Limba si literatura romana

La primul subiect elevii au primit doua texte, avand de rezolvat mai multe cerinte. Primul text a fost din „Ciresarii”, de Constantin Chirita, iar cel de-al doilea, „Portret”, de Cella Delavrancea.

La punctul 1, elevii au avut de scris doi termeni care sa faca parte din campul lexical al naturii. La exercitiile 2-5 elevii au avut de rezolvat exercitiile valorificand informatiile din cele doua texte primite. La exercitiul 6, candidatilor li s-a cerut sa transcrie doua figuri de stil dintr-o secventa data, iar la sapte elevii au trebuit sa prezinte un element comun al celor doua texte primite.

La subiectul al doilea, elevii de clasa a VIII-a au avut de redactat o compunere de minimum 150 de cuvinte in care sa il caracterizeze pe Tic, personajul din textul lui Constantin Chirita.

La exercitiul opt elevii au fost intrebati daca ei considera ca este placut sa isi petreaca vacantele in compania prietenilor. Raspunsul trebuia motivat cu secvente din textul 2. La exercitiul noua elevilor li s-a cerut sa asocieze textul „Ciresarii” cu o alta opera literara citita, prezentand o valoare comuna.

evaluare-nationala-2024-limba-romana-scris_0002

evaluare-nationala-2024-limba-romana-scris_-0003

evaluare-nationala-2024-limba-romana-scris_4

evaluare-nationala-2024-limba-romana-scris_5

evaluare-nationala-2024-limba-romana-scris_6

La partea B a subiectului I elevilor li s-a cerut la exercitiilor 1-4 sa aleaga forma corecta a cuvintelor primite.

La exercitiul 5 elevii au avut de gasit, dintr-o secventa data, trei verbe la moduri diferite, pe care sa le precizeze.

La exercitiul 6 candidatilor li s-a cerut sa scrie un enunt asertiv in care verbul „a avea” sa fie atribuit si o propozitie negativa, in care substantivul „expeditie” sa fie complement expozitional.

La exercitiul 7 elevilor li s-a cerut sa identifice propozitiile subordonate dintr-o fraza data, iar la opt elevii au trebuit sa identifice forma corecta a unor cuvinte.

evaluare-nationala-2024-limba-romana-scris_7

evaluare-nationala-2024-limba-romana-scris_8

evaluare-nationala-2024-limba-romana-scris_9

Important: Subiectele la Evaluarea Nationala 2024 Limba si literatura romana au fost publicate pe site-ul StirilePROTV.ro. Oficial, subiectele or fi publicate de Ministerul Educatiei dupa ora 15:00. Tot atunci, Ministerul va publica si baremul la Evaluarea Nationala 2024.

Calendar Evaluarea Nationala 2024

Proba la Matematica va avea loc joi, 27 iunie, iar proba pentru elevii care au studiat limba si literatura materna este programata vineri, 28 iunie.

Primele rezultate vor fi afisate in data de 3 iulie, pana la ora 14:00. Contestatiile pot fi depuse la centrele de examen sau transmise prin mijloace electronice, in zilele de 3 iulie (in intervalul orar 16:00 – 19:00) si 4 iulie (in intervalul orar 8:00 – 12:00). Rezultatele finale vor fi afisate marti, 9 iulie.

  • Surse: edupedu.ro, stirileprotv.ro, hotnews.ro
  • Foto: Pexels

Taguri Evaluare nationala Examene nationale

Articole recomandate

Citeste si despre