Cele mai recente statistici arata ca varsta medie la care romancele devin mame este de 26,5 ani, potrivit datelor publicate de Eurostat.
Asta arata ca femeile din Romania fac primul copil mai devreme decat cele din Italia, Spania sau Luxemburg, care fac primul copil dupa varsta de 30 de ani.
Nici macar faptul ca Romania se confrunta in continuare cu cel mai mare numar de mame minore din intreaga Uniune Europeana nu influenteaza aceste statistici, arata Gabriela Alexandrescu, presedintele executiv al asociatiei Salvati Copiii.
"Sunt inregistrate anual cam 19.000 de nasteri la femei care au sub 19 ani, in timp ce sub 15 ani sunt inregistrate in jur de 800 de nasteri anual. E o constanta care nu s-a schimbat prea mult in ultimii ani. La cele 150.000 de nasteri cate sunt inregistrate pe an, nu influenteaza prea mult", a explicat reprezentanta societatii civile.
Romancele nu-si urmaresc sarcina
O alta problema majora este ca romancele nu isi fac analizele si nici nu sunt supraveghete de un medic in timpul sarcinii, fenomenul fiind accentuat in zonele rurale si in comunitatile vulnerabile.
"Avem in continuare cel mai mare numar de nasteri sub 19 ani, inclusiv sub 17 ani, din lipsa de educatie si din lipsa conditiilor socio-medicale din teritoriu, mai mult in zona rurala si urbanul mic. Sunt foarte multe comunitati vulnerabile care nu sunt in evidenta nici unui medic, iar femeile de acolo nu isi urmaresc sarcina, nu sunt informate cu privire la posibilitatea unei decizii asupra unei sarcini viitoare pe care si-ar dori sa o aiba. Din punctul meu de vedere, pe langa introducerea unei ore de educatie pentru sanatate in scoli, avem nevoie sa dezvoltam servicii comunitare astfel incat sa se cunoasca situatia femeilor gravide, a copiilor, mai ales din comunitati vulnerabile, care sa fie luati in evidenta la medicul de familie, sa primeasca suport social, a mai precizat Gabriela Alexandrescu.
Exista, insa, semne ca femeile din Romania incep sa amane momentul in care devin mame. Motivele sunt direct legate de problemele financiare, de dorinta de a face o cariera, de lipsa unui partener stabil, arata specialistii.
"Chiar daca femeile cu salarii bune vor sa se intoarca la serviciu dupa un an, multe nu au cu cine sa lase copilul acasa pana la varsta de doi ani si ceva. Asta pentru ca lipsesc cresele, iar bonele de incredere sunt greu de gasit. Daca nu ii ajuti pe acei tineri care vor sa devina parinţi, e firesc ca amana acest moment. Iar in cazul femeilor, inca este bine ca ne pastram sub 30 de ani ca varsta medie de nastere a primului copil. Dupa 30 de ani, statistic vorbind, creste riscul aparitiei unor malformatii", a explicat Ana Mihaita, presedintele Asociatiei Mame pentru Mame.
Citeste mai mult: adev.ro/pokmx8