Ca in fiecare an, Ziua internationala a femeii constituie, de peste un secol, ocazia de a denunta, in numeroase tari ale lumii, violentele exercitate asupra femeii si inegalitatile care persista in interiorul societatilor. Instituita la 3 martie 1910 de Conferinta mondiala a femeilor sociale, reunite la Copenhaga si care revendicau, la acea data, dreptul de vot pentru toti, Ziua internationala a femeii serveste, de fapt, ca un prilej de a aminti unora si altora de tratamentul injust la care sunt supuse, in numeroase colturi ale lumii, reprezentantele sexului frumos, dar si de succele realizate, in alte colturi ale lumii, de femeile care au reusit sa treaca peste prejudecati, bariere si alte obstacole mai mult sau mai putin artificiale, ajungand in functii de raspundere.
Anul acesta, ziua femeilor de pretutindeni are loc in contextul in care tot mai multi analisti si experti politici se intreaba daca viitorul are trasaturi feminine. Este, desigur, vorba de viitorul politic al Planetei. Pentru ca, au stabilit oamenii de stiinta, femeile sunt mai optimiste, au darul de a privi dincolo de anumite limite.Spre deosebire de barbati, mai pesimisti, mai prapastiosi. In tarile occidentale, numarul tot mai mare al femeilor care acceda la varf, in politica si in mediul de afaceri, permite testarea unor idei avangardiste, dar primite cu retinere si neincredere de opinia publica. Idei care, de fapt, au drept scop final infrangerea stereotipurilor invechite, a prejudecatilor de toate felurile, a conceptului potrivit caruia "dominarea masculina constituie un model universal care domina ansamblul societatilor noastre". Presedinta Letoniei, Vaira Vike-Freiberga, definita "ca o fiinta umana inainte de toate" si considerata drept "un lider care nu este nici masculin, nici feminim", recunoaste ca o femeie "poate ajuta in materie de marketing politic".
Spre deosebire de generatiile precedente, femeile secolului 21 se prezinta ca atare si vor sa fie privite ca atare, isi afiseaza feminitatea. Cine poate uita coada blonda, prinsa in jurul capului, a Iuliei Timosenko? Ajunse in functii inalte, femeile se prezinta ca mame, ca bunicute. Ele incearca sa-si ajute colaboratorii cu sfaturi la locul de munca sau in viata de familie. Ele incearca, de asemenea, sa faca loc si altor femei.
Citeste tot articolul in: Curentul
9 Martie 2007