Nimeni nu a spus ca e usor sa ai un frate, dar pentru fetele care impart acelasi uter cu un frate geaman, schimbarile care apar in viata pot fi drastice, spun oamenii de stiinta.
Potrivit celui mai amplu studiu de acest gen, femeile care impart pantecul mamei cu un frate geaman au sanse mici sa termine liceul sau universitatea, comparativ cu gemenii de acelasi sex, potrivit SCIENCE ALERT.
Astfel, acestea au sanse mai mici cu 15,2% sa termine liceul si cu 11,7% mai mici sa termine facultatea decat cele care au o sora geamana. Mai mult, au sanse mai mici cu 11,7% sa se casatoreasca.
Cercetatorii au demonstrat ca sansa lor de a castiga salarii mari este mai mica cu 8,6%, cea de a gasi un loc de munca e mai mica cu 3,2%, iar ratele de nastere cu 5,8% mai putini copii decat fetele care au o sora geamana.
Ce demonstreaza studiul
Studiul a avut la baza datele perechilor de gemeni nascute in Norvegia intre 1967 si 1978 (in total fiind 728.824 de perechi), fiind luati in considerare diferiti parametri, precum luna si anul nasterii, educatia si varsta mamelor si greutatea copiilor la nastere. Descoperirile cercetatorilor sunt o dovada destul de puternica pentru ipoteza ca impartirea pantecului cu un frate geaman poate avea efecte negative asupra sanatatii fetelor.
"Nimeni nu a putut sa studieze cum fratii gemeni isi afecteaza surorile gemene la o scara atat de larga. Acesta este primul studiu care a urmarit oamenii pentru mai mult de 30 de ani, de la nastere si pe parcursul copilariei si a vietii de adult, pentru a arata ca a imparti uterul cu un frate geaman influenteaza sanatatea surorilor gemene, inclusiv terminarea scolii, salariile si ratele de fertilitate", explica economistul Krzysztof Karbownik, de la Northwestern University.
In evaluarea cercetatorilor, aceasta inseamna ca ipoteza transferului de testosteron in uter, intre gemeni este reala si probabil afecteaza un subgrup mic, dar in crestere, la nivel mondial, datorita numarului mare de gemeni care se nasc acum in urma procedurii de fertilizare in vitro.
Cum explica cercetatorii
Cercetatorii au descoperit ca atat fetele a caror frate geaman a murit la nastere, cat si cele care au crescut cu acesta, au prezentat aceleasi statistici ingrijoratoare. Asadar, chiar si atunci cand fetele cresteau singure, succesul lor in cariera si vietile lor personale erau afectate in mod negativ.
Asta se explica prin expunerea la testosteron de la fratele lor gemene in uter, prin intermediul lichidului amniotic sau prin fluxul sanguin al mamei, fetele se schimba in mod considerabil.
Baietii, se pare, ca nu experimenteaza niciun fel de impact de durata daca impart uterul cu o sora.
"Am constatat ca baietii au avut rezultate similare pe termen lung ca cei care impartit uterul cu un frate. Femelele au un nivel de testosteron mult mai scazut fata de barbati, astfel expunerea pasiva la testosteron de la un frate geaman reprezinta o crestere relativ mai mare a expunerii la hormon", scriu autorii in lucrarea lor.