Fiecare scoala va avea un grup de actiune anti-bullying

/ / Modificat: 2020-06-11
Fiecare scoala va avea un grup de actiune anti-bullying

Fiecare scoala va avea un grup de actiune anti-bullying, din care vor face parte maximum 10 membri si care va avea rolul de prevenire, identificare si solutionare a acestui tip de comportament intre elevi, prin actiuni fizice, verbale, relationale si/sau cibernetice.

Normele metodologice pentru aplicarea Legii impotriva violentei psihologice au fost aprobate prin ordin de ministru si publicate in Monitorul Oficial din 10 iunie 2020.

Cine va face parte din grupul de actiune

Din grupul de actiune vor face parte directorul scolii, profesorul consilier scolar, trei cadre didactice formate in problematica violentei, inclusiv a violentei psihologice - bullying, doi sau mai multi reprezentanti ai elevilor, un reprezentant al parintilor, reprezentanti ai autoritatii locale, potrivit normelor.

Rolul acestui grup este prevenirea, identificarea si solutionarea faptelor de bullying comise intre elevi, prin actiuni fizice, verbale, relationale si/sau cibernetice.

De asemenea, fiecare unitate de invatamant are obligatia de a introduce in Regulamentul de Ordine Interioara (ROI) obiectivul "scoala cu toleranta zero la violenta."

Pentru a veni in sprijinul cadrelor didactice, in perioada urmatoare, Ministerul va realiza Ghiduri de bune practici pe cicluri de invatamant, privind modul de interactiune si de interventie in situatiile de violenta psihologica-bullying.

Ce preuspune implementarea planului anti-bullying

Implementarea planului anti-bullying, la nivelul fiecarei unitati scolare, presupune:

  • activitati de informare si constientizare asupra fenomenului de bullying pentru personalul scolii, copii si parinti;
  • masuri de comunicare si informare interna, la nivelul unitatii de invatamant, cu privire la procedurile de prevenire, identificare, raportare si interventie a situatiilor de bullying in spatiul scolar;
  • proceduri de interventie in situatiile de violenta psihologica-bullying;
  • responsabilizarea cadrelor didactice in scopul interventiei imediate in cazurile de bullying semnalate sau identificate;
  • organizarea unor activitati, precum concursuri, teatru forum s.a., in scopul incurajarii respectarii valorilor si misiunii declarate a scolii, participarea la identificarea, medierea sau raportarea situatiilor de bullying; 
  • atragerea parintilor in participarea la dezbateri si sesiuni de informare cu privire la bullying;
  • activitati de masurare a impactului actiunilor cuprinse in planul anti-bullying si ale eficientei grupului de actiune;
  • orice alt tip de activitate care are scopul de a preveni bullyingul.

"Este datoria noastra, ca adulti responsabili, sa-i aparam, sa-i protejam pe copiii nostri prin educatie, prin exemple pozitive. De aceea, Legea anti-bullying, insotita de normele de aplicare, trebuie vazuta ca un pas important pentru asigurarea demnitatii tuturor copiilor din Romania," a declarat ministrul Educatie, Monica Anisie.

Taguri Anti-bullying Scoala

Articole recomandate

Citeste si despre