Iarna vine cu temperaturi scazute, iar grija pentru confortul si siguranta copiilor este o prioritate. Totusi, una dintre cele mai frecvente greseli pe care o fac parintii in sezonul rece poate pune in pericol viata celor mici: plasarea copilului in scoica sau scaunul auto fara a-i da jos geaca groasa. Desi pare un detaliu minor, acest gest poate face diferenta intre o calatorie sigura si o situatie cu potential tragic.
De ce trebuie data jos geaca in masina?
Cand un copil este asezat in scoica sau scaunul auto cu geaca groasa, stratul de material creeaza o perna de aer intre corpul copilului si centurile de siguranta. In cazul unui accident, acest strat suplimentar poate face ca centurile sa nu ramana suficient de stranse, reducand semnificativ protectia oferita de sistemul de siguranta. Impactul poate impinge copilul inainte, crescand riscul de rani grave sau chiar fatale.
De aceea, specialistii in siguranta auto recomanda ca gecile groase sau hainele voluminoase sa fie indepartate inainte ca centurile sa fie fixate. O alternativa practica pentru a mentine copilul cald este utilizarea unei paturi peste centuri sau a unei geci subtiri, care nu interfereaza cu fixarea corecta.
Pentru a va asigura ca centurile sunt corect ajustate, utilizati testul ”prinderea dintre degete”: incercati sa ciupiti centura intre doua degete la nivelul pieptului copilului. Daca puteti face acest lucru cu usurinta, inseamna ca centura este prea larga si trebuie ajustata. Este esential ca centurile sa fie bine fixate pe corpul copilului, fara spatiu suplimentar.
Ce spune legislatia romaneasca despre scaunul auto pentru copii
Conform legislatiei din Romania, utilizarea unui scaun auto omologat este obligatorie pentru copiii cu varsta de pana la 12 ani sau care au o inaltime mai mica de 135 cm. Aceasta masura este reglementata pentru a reduce riscul de rani in cazul unui accident, insa conformarea parintilor la aceste cerinte este esentiala.
Iata cateva dintre prevederile principale din legislatia actualizata:
Obligativitatea scaunului auto omologat: Copiii trebuie transportati in scaune auto special concepute pentru varsta, greutatea si inaltimea lor. Aceste scaune trebuie sa fie omologate conform standardelor europene (de exemplu, ECE R44/04 sau R129, cunoscut si ca i-Size).
Sanctiuni pentru nerespectarea legii: Nerespectarea obligativitatii scaunului auto poate atrage amenzi cuprinse intre 580 si 725 de lei, precum si aplicarea a trei puncte de penalizare.
Pozitionarea scaunului auto
Pana la varsta de 2 ani, copiii trebuie transportati in scaune orientate cu spatele la directia de mers, deoarece aceasta pozitie ofera o protectie sporita pentru zona capului si a gatului in cazul unui impact.
Exceptii de la regula: In cazurile in care copilul are o inaltime mai mare de 135 cm inainte de varsta de 12 ani, acesta poate fi transportat folosind centura de siguranta a masinii, fara un scaun special.
Chiar daca iarna aduce provocari suplimentare, siguranta copilului in masina nu ar trebui compromisa. Indepartarea gecii groase inainte de a fixa centurile scaunului auto este un gest simplu, dar extrem de important, care poate salva vieti. Asigurati-va ca respectati legislatia si recomandarile specialistilor pentru a face din fiecare calatorie una sigura, indiferent de distanta sau conditiile meteo.
FOTO: Freepik