Realizarea acelui pasaj secret prin nisip, este deseori o provocare pentru copii. Insa prin cercetari s-a constatat ca aceste gropi, chiar si cele mici se pot prabusi si pot rani copiii.
Cautand prin stiri si alte resurse, cercetatorii au gasit 52 de cazuri in Statele Uunite, in care gropile sau tunelele sapate in nisip s-au prabusit si au fost fatale pentru copiii care le-au realizat.
Alte 3 cazuri au aparut in Australia, Marea Britanie si Noua Zeelanda. 60% din victime – 31 de persoane – au murit, pe cand altele au fost transportate de urgenta la spital sau au avut nevoie de respiratie artificiala.
Este posibil sa existe mai multe cazuri, neraportate inca, spune Dr. Bradley Maron, rezident la Centrul Medical Universitar din Boston. "Incercam sa avertizam lumea despre un fapt ce in mod general nu este asociat cu un eveniment care ameninta viata" – spune el.
Atunci cand oamenii sunt pe plaja, ingrijorarea lor pentru siguranta se indreapta spre apa.
Maron a devenit interesat de pericolele tunelelor si gropilor de pe plaja din anul 1995, pe cand era salvamar pe insula Massachusetts. Intr-o zi, un tunel sapat in nisip pe plaja s-a surpat in jurul unei fetite.
Echipele de salvare au reusit sa o localizeze pe fetita la timp si sa ii ofere aer printr-un mic orificiu. Fetita a supravietuit.
Din cele 52 de cazuri raportate, victimele aveau varste curprinse intre 3-21 de ani, media de varsta fiind de 12 ani. Majoritatea victimelor (87%) au fost baieti. Nisipul se surpa in cazul gropilor pe care oamenii le sapa, chiar si cele mai putin adanci reprezinta un pericol sau in cazul in care tunelele de nisip se prabusesc.
In multe cazuri, parintii si cunoscutii victimelor au avut probleme in localizarea lor deoarece nisipul se surpa si nu lasa nici o urma, spune tanarul Maron.
"Acest lucru ingreuneaza eforturile de salvare. Nu este inca clar unde trebuie sa sapi si nu poti folosi echipamente ce pot pune in pericol viata victimelor".
In cele mai multe cazuri, nisipul se prabuseste pe plaja, insa astfel de accidente pot avea loc si in jurul lacurilor sau in gradina din curte.
"Nu orice plaja este susceptibila la prabusirile de nisip", spune Chris Brewster, presedintele Asociatiei de Salvare, o organizatie a salvamarilor.
"Unde au loc astfel de accidente neplacute? Acolo unde nisipul este granulat si este usor de sapat", spune Maron. Cum sa procedam? Nu sapati gropi care sunt mai adanci decat nivelul genunchilor. Aceasta regula se aplica atat adultilor cat si copiilor.
In cazul in care sapi o groapa mare, nu uita sa o acoperi atunci cand pleci. Plaja nu este singurul loc periculos. Expertii ne avertizeaza ca au existat cazuri in care copiii au fost acoperiti de nisip si pe santiere sau in cutiile de nisip special amenajate.