Cele mai noi informatii despre greva din invatamant
UPDATE 22.05, ora 12:40. Este greva in toate scolile din Romania, prima dupa 18 ani! Este a treia greva de mare amploare din ultimii 30 de ani, celelalte desfasurandu-se pe parcursul a 5 saptamani, respectiv 3 saptamani, potrivit Hotnews.
Ministerul Educatiei a anuntat astazi ca, in urma discutiilor de duminica de la guvern, impreuna cu Ministerul Muncii, cu Ministerul Finantelor si cu Ministerul Investitiilor au inceput demersurile pentru elaborarea actelor normative care sa creeze cadrul legal pentru:
- salarizarea intregului personal nedidactic din invatamantul de stat, la nivelul grilelor prevazute de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru anul 2022. Din analiza Ministerului Educatiei, aceasta inseamna o crestere de circa 9% a salariului si un impact bugetar estimat la 90 de milioane de lei, pana la finalul anului calendaristic, pentru cei aproape 55.000 de beneficiari din invatamantul preuniversitar si 10.000 din invatamantul superior;
- acordarea unui bonus pentru profesorii debutanti;
- acordarea unor stimulente financiare pentru profesorii care sunt incadrati in unitati de invatamant din zone defavorizate.
Presedintele Asociatiei Elevilor din Constanta, Ariana Duduna, spune ca elevii sunt de acord cu solicitarile profesorilor care au declansat greva generala si se bucura ca acestia au decis sa nu se mai lase calcati in picioare de catre guvernanti.
„Sustinem in mod neconditionat greva profesorilor nostri. Suntem de acord cu solicitarile lor si ne bucuram ca in final acestia au ajuns sa puna piciorul in prag si sa nu se mai lase calcati in picioare de catre guvernanti. E strigator la cer sa vedem ca in Romania profesorii au uneori salarii mai mici decat categorii profesionale care nu au studii superioare. Sustinem in mod neconditionat greva si mai mult ne deranjeaza aceasta smiorcaiala a Guvernului care incearca sa se foloseasca de noi, de copii, pentru a antagoniza grevistii, incearca sa puna profesorii in aceasta categorie in care ei sunt cei rai si vor sa le faca rau copiilor. Complet fals. Singurii rai din povestea asta sunt guvernantii care au cauzat aceasta greva. Nu profesorii au cauzat-o, ci guvernantii”, a declarat Ariana Duduna, luni, la Prima News, conform News.ro.
Cat castiga un profesor in Romania vs. cat castiga un profesor in Germania
Sindicalistii sunt acuzati ca fac greva in favoarea PSD sau in favoarea PNL, insa acest protest a fost declansat de nemultumirile acumulate de peste 30 de ani, care au dus la subfinantarea in sistemul de invatamant, a declarat luni presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret”, Marius Nistor. Acesta a facut o comparatie intre cat castiga un profesor in Romania si unul in Germania:
„Daca punem in aplicare acea grila si un cadru didactic cu vechime peste 40 de ani, studii superioare de lunga durata, ajunge sa primeasca 7.000 de lei pe luna, ce ar inseamna venit anual? In jur de 16.800 de euro. Si ma raportez la un cadru didactic din Germania, stiti cat castiga anual? 60.000 de euro. Cam asa este diferenta intre noi si ei, pastrand totusi o limita, tinand cont de PIB-ul Germaniei si PIB-ul Romaniei, totusi nu putem merge pe ideea ca trebuie sa mentinem cadrele didactice la o salarizare care este pur si simplu batjocoritoare.
Luam si personalul nedidactic – 1900 de lei salariul pe luna. Un personal didactic auxiliar – 3.200 – 3.500 – secretare, contabila. Este inacceptabil. Luam personal didactic de predare debutant cu 2.500 de lei cu bonusuri, cu alocatia de hrana cu tot. Un profesor cu grad didactic II care ajunge dupa 25 de ani sa primeasca 3.500 de lei”.
Sindicalistii vor ca un profesor debutant sa aiba un salariu de 4.000 de lei, iar un profesor la final de cariera sa primeasca 7.000 de lei in mana.
Stire initiala:
Greva generala in scolile din Romania, prima dupa 18 ani!
Angajatii din educatie au anuntat, prin intermediul sindicatelor, ca urmeaza sa intre in greva generala, incepand din data de 22 mai. Anuntul a fost facut de catre liderii sindicali, in cadrul unei conferinte de presa. Principala solicitare a profesorilor are legatura cu salariile, dupa cum au transmis reprezentantii lor.
Potrivit legii, mai intai trebuie sa aiba loc o greva de avertisment, dupa care dascalii pot intra in greva generala. In timpul grevei de avertisment, profesorii si invatatorii vor merge la ore, insa nu sunt obligati sa tina cursurile. Ramane la decizia lor daca predau lectiile sau doar ii supravegheaza pe elevi.
In timpul grevei de avertisment, care are loc miercuri, 17 mai, intre orele 11 si 13, elevii vor merge la scoala, insa nu se stie daca vor face cursuri sau nu. In schimb, in perioada in care va fi greva generala, respectiv incepand din 22 mai, dascalii nu se vor mai prezenta la cursuri.
„Greva generala care va fi declansata in data de 22 mai inseamna incetarea lucrului. Fac un apel catre parinti sa inteleaga si recomandam in acelasi timp sa tina copiii acasa, pentru ca sunt foarte multe situatii in care suta la suta au votat pentru greva sau procentele sunt foarte mari si este mai intelept sa ramana copiii acasa, decat sa vina la scoala si sa nu aiba cine sa stea cu ei. Dar acolo unde sunt colegi care au spus nu (grevei - n.r.) nu au decat sa se ocupe de ei. Dar greva inseamna incetarea lucrului si nu se pun absente, nu se preda, nu se evalueaza”, a declarat liderul FSLI, Simion Hancescu, marti, in conferinta de presa in care a fost anuntata declansarea grevei generale.
In timpul grevei de avertisment profesorii nu vor tine cursuri, dar elevii vor ramane in scoli si vor fi supravegheati de cadrele didactice.
„Nu se va desfasura niciun proces instructiv-educativ, dar copiii vor fi supravegheati. Maine nu ii trimite nimeni acasa. Este o greva doar de doua ore si atunci in intervalul orar 11-13 ii vor supraveghea, astfel incat sa nu fie niciun fel de problema”, a precizat, la randul sau, liderul Federatiei Spiru Haret, Marius Nistor.
Sindicalistii au explicat ca au apelat la aceasta masura „ca ultima solutie”, pentru a-i determina pe guvernanti sa ia unele decizii importante pentru sistemul de invatamant. Acestia au mai precizat ca, in cazul in care nu se vor sustine examenele nationale la final de an, va fi vina politicienilor, nu a angajatilor din educatie.