Investigatie a Consiliului Europei asupra abuzului copiilor in institutiile publice din Romania

/ / Modificat: 2023-09-06
Investigatie a Consiliului Europei  asupra abuzului copiilor in institutiile publice din Romania

In 4 si 5 septembrie, Pierre-Alain Fridez, parlamentar elvetian si raportor al Comisiei pentru afaceri sociale, sanatate si dezvoltare durabila a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), a realizat o vizita oficiala in Romania pentru a se documenta in vederea realizarii unei evaluari cu tema „Recunoasterea, compensarea si prevenirea abuzurilor asupra copiilor din Europa”. Scopul vizitei a fost analiza abuzului asupra copiilor in institutiile publice in timpul regimul comunist din Romania, precum si situatia actuala a victimelor devenite adulte.

“APCE nu adopta legi, dar face recomandari legislative statelor membre. Romania este cea care trebuie sa adopte o rezolutie in directia recunoasterii abuzurilor asupra copiilor. In Elvetia acest gest a fost facut de guvern, care a recunoscut abuzurile. Romania va trebui sa decida singura inceperea acestei munci de recuperare memoriala, de educare a publicul pe aceasta tema si de consolidare a resurselor necesare pentru ca aceste orori sa nu mai aiba loc.

Ceea ce am ascultat toate aceste zile ne ofera mie si colegului meu ustensilele necesare pentru a face o recomandare bine structurata Adunarii Parlamentare si mai ales formulata adecvat, pentru a putea avea sustinerea colegilor parlamentari. Dar pentru ca lucrurile sa se schimbe aici este nevoie de vointa Statului Roman, care atata timp cat a aderat la valorile Consiliului Europei, ne asteptam sa si urmeze recomandarile acestuia”.  - ALAIN FRIDEZ – Raportor APCE. 

Raportorul APCE a avut o serie de intalniri in vederea realizarii unei priviri cat mai ample asupra acestui fenomen, de la decidenti politici la reprezentanti ai societatii civile, organizatii care au luptat in ultimii 30 de ani pentru reformarea sistemului de protectie a copilului, supravietuitori ai acestui sistem, dar si IICCMER (Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc). Prima zi de intalniri a avut loc la Parlamentul Romaniei, iar a doua la sediul temporar Muzeul Abandonului - o initiativa de mapare a istoriei abandonului copiilor in Romania. Discutiile s-au concentrat in jurul:- evaluarii situatiei abuzului asupra copiilor in institutiile publice de ingrijire in timpul regimului socialist- masurile de prevenire si cresterea constientizarii, inclusiv monitorizarea facilitatilor de ingrijire institutionala- situatia victimelor adulte care au fost abuzate in copilarie. 


“Cazul Romaniei in capitolul acesta al relelor tratamente asupra copiilor aflati in grija statului este unul special si orice actiuni intreprinse trebuie sa vizeze nu doar modificari legislative, ci mai ales de mentalitate. Nu doar statul trebuie sa perceapa diferit relatia cu copilul, dar si noi, societatea, pentru ca in tara lui “eu te-am facut eu te omor”, trebuie sa parcurgem inca un drum lung, la nivel de maturitate sociala. Nu doar legislatia si statul trebuie sa aiba toleranta zero fata de abuzul indreptat impotriva copiilor, ci noi toti, la nivel de popor, comunitate si individ.”  - a declarat  BOGDAN SIMION - Presedintele Fundatia SERA Romania, unul dintre participantii la discutii. 

“Sunt intrebat de ce iubesc atat de mult tara asta care m-a ranit atat de mult. Dar eu nu cred ca tara m-a ranit, abuzul asupra mea a fost rezultatul unor actiuni individuale. Dar discutiile de astazi imi dau speranta ca va veni acea zi in care suferinta sutelor de mii de copii abandonati sa fie recunoscuta de Romania. Acest gest ar putea aduce o schimbare de perceptie a societatii, ar putea face posibila integrarea celor ca mine”. - Izidor Ruckel, supravietuitor al institutionalizarii in Caminul Spital pentru Irecuperabili de la Sighet, participant la aceasta intalnire.

Vizita este o urmare a motiunii inaintate in toamna anului trecut de Justice Initiative catre Consiliul Europei. Conform motiunii depuse, numita „Recunoasterea, compensarea si prevenirea abuzurilor asupra copiilor din Europa”, Justice Initiative a solicitat Consiliului Europei si statelor membre sa asigure o investigatie independenta a incalcarii drepturilor copilului in fiecare tara europeana si recunoasterea oficiala a traumei copiilor care au suferit orice fel de violenta sexuala, fizica sau psihologica. In sprijinul acestei motiuni, a depus marturie la Consiliul Europei, Sirmanca Fekete, o supravietuitoare a caminului pentru minori cu handicap si bolnavi mintal de la Cighid, despre traumele traite in orfelinatele comuniste. 

“Muzeul Abandonului a pornit acum doi ani acest mare proiect de infrastructura sociala, prin maparea si scoaterea la lumina a istoriei nestiute a abandonului in Romania. In tara in care in doar trei decenii s-au abandonat peste jumatate de milion de copii, aceasta parte de istorie intentionat sau din neglijenta ocultata, trebuie scoasa la lumina. Vizita raportorului Consiliului Europei in Romania pentru investigarea acestui fenomen este o validare a importantei acestei recuperari memoriala si educare a publicului, pe care echipa noastra a realizat-o in ultimii doi ani.” - Oana Dragulinescu - fondator Muzeul Abandonului, prezenta la discutia cu delegatia Consiliului Europei. 

Justice Initiative este o miscare pan-europeana ce are ca scop oprirea, recunoasterea si prevenirea abuzurilor asupra copiilor din Europa. A fost initiata de elvetianul Guido Flori, alaturi de ONG-uri, cadre universitare si victime ale abuzului din intreaga Europa, care si-au unit fortele pentru a investiga si gasi solutii pentru cei afectati de acest fenomen.  Pentru orice informatii referitoare la proiect puteti sa ne contactati pe adresa biroului Justice Initiative Romania - romania@justice-initiative.eu, sau pe pagina de facebook: https://www.facebook.com/JusticeInitiativeRomania. 

Taguri Abuz copii

Articole recomandate

Citeste si despre