Un studiu publicat in 2022 in Scientific Reports aduce o perspectiva surprinzatoare in dezbaterea privind efectele timpului petrecut in fata ecranului asupra copiilor. Contrar opiniei larg raspandite conform careia jocurile video sunt daunatoare pentru dezvoltarea cognitiva, cercetatorii au descoperit o legatura intre un timp mai mare dedicat jocurilor video si o crestere modesta, dar notabila, a inteligentei la copii.
Aceasta constatare vine in urma analizei datelor colectate de la aproape 10.000 de copii americani cu varste cuprinse intre 9 si 10 ani, in cadrul studiului ABCD (Adolescent Brain Cognitive Development). Cercetatorii au monitorizat timpul petrecut de acesti copii in fata ecranelor (televizor, jocuri video, social media) si le-au evaluat abilitatile cognitive initiale. Doi ani mai tarziu, au reevaluat peste 5.000 dintre acesti participanti.
Rezultatele au aratat ca acei copii care au petrecut mai mult timp jucandu-se pe console sau calculatoare au inregistrat o crestere a IQ-ului cu aproximativ 2,5 puncte peste media grupului studiat. Aceasta crestere a fost observata in sarcinile care evaluau intelegerea cititului, procesarea vizual-spatiala, memoria, gandirea flexibila si autocontrolul. Interesant este faptul ca timpul petrecut la televizor sau pe platformele de social media nu a avut un impact semnificativ, nici pozitiv, nici negativ, asupra inteligentei copiilor.
Autorii studiului subliniaza ca, desi diferenta in abilitatile cognitive a fost mica si nu permite stabilirea unei relatii cauzale definitive, este suficient de semnificativa pentru a fi luata in considerare. Mai mult, studiul a tinut cont de o serie de factori importanti, inclusiv diferentele genetice si mediul socio-economic al copiilor, incercand astfel sa ofere o imagine mai clara a relatiei dintre jocurile video si inteligenta.
Torkel Klingberg, neurocercetator la Institutul Karolinska din Suedia, a comentat la momentul publicarii studiului: „Rezultatele sustin afirmatia ca timpul petrecut in fata ecranului nu afecteaza, in general, abilitatile cognitive ale copiilor si ca jocurile video pot contribui, de fapt, la cresterea inteligentei.”
Acest studiu se aliniaza cu alte cercetari care sugereaza ca anumite tipuri de jocuri video pot avea beneficii cognitive. De exemplu, jocurile care necesita strategie, rezolvare de probleme si reactii rapide pot stimula diverse functii cerebrale. Un studiu publicat in Frontiers in Human Neuroscience in 2015 a aratat ca jocurile de strategie in timp real pot imbunatati flexibilitatea cognitiva. De asemenea, cercetari citate in raportul actual sugereaza ca jocurile video pot imbunatati atentia, memoria de lucru si abilitatile vizuo-spatiale.
Echipa din spatele acestui studiu subliniaza ca cercetarile anterioare au condus la rezultate contradictorii din cauza esantioanelor mici, a diferitelor metodologii de studiu si a lipsei de considerare a factorilor genetici si socio-economici. Studiul lor a incercat sa depaseasca aceste limitari prin analiza unui esantion mare si prin includerea variabilelor mentionate.
Cu toate acestea, autorii recunosc ca este nevoie de mai multe cercetari pentru a intelege pe deplin complexa interactiune dintre timpul petrecut in fata ecranului si dezvoltarea cognitiva a copiilor. Este important de mentionat ca studiul s-a concentrat pe copiii din SUA si nu a facut distinctie intre diferitele tipuri de jocuri video, ceea ce ar putea influenta rezultatele.
In concluzie, acest studiu publicat in Scientific Reports aduce o contributie importanta la dezbaterea privind impactul jocurilor video asupra copiilor. Rezultatele sugereaza ca, in anumite circumstante, jocurile video ar putea avea un efect pozitiv asupra inteligentei, contracarand ideea generala ca timpul petrecut in fata ecranului este in mod necesar daunator. Cu toate acestea, este crucial sa abordam aceste descoperiri cu nuanta si sa intelegem ca este nevoie de mai multe cercetari pentru a deslusi pe deplin efectele diferitelor tipuri de activitati digitale asupra dezvoltarii cognitive a tinerilor. Pana atunci, un echilibru sanatos intre activitatile digitale si cele non-digitale ramane esential pentru o dezvoltare armonioasa a copiilor.
sursa articol: descopera.ro