Romania se afla pe locul al doilea in UE in ceea ce priveste mortalitatea infantila. Judetul in care mor cei mai multi nou-nascuti este Tulcea. cu o rata de 11.1 la mie, de cinci ori mai mare decat Bucurestiul.
De asemenea, rata mortalitatii infantile este mai mare decat la oras, arata un raport recent al Organizatiei Salvati Copii, care face apel pentru a redirectiona 3.5% din impozitul pe venit pentru combaterea mortalitatii infantile.
„Nasterea in Romania ramane discriminatorie, atata vreme cat un prematur nascut intr-o maternitate dotata cu aparatura medicala moderna supravietuieste si ajunge astfel la prima aniversare, in vreme ce un prematur care are ghinionul de a veni pe lume intr-o maternitate fara aparatura medicala sau cu aparatura medicala neperformanta si invechita are o sansa la viata mult diminuata”, se arata intr-un comunicat al Organizatiei Salvati Copiii.
Conform datelor, 193.191 de copii nascuti in 2021, 1.014 nu au supravietuit pana la un an, multe dintre cauze putand fi prevenite sau tratate.
Astfel, primele cinci pozitii in top sunt ocupate de:
- Tulcea (11,1 la mia de copii nascuti vii);
- Salaj (8,9 la mie);
- Neamt (8,2 la mie);
- Calarasi (7,6 la mie);
- Mures (7,1 la mie).
Judetele unde s-au inregistrat cele mai mici rate ale mortalitatii infantile, in 2021, sunt Teleorman – 2,4 la mia de copii nascuti vii si Valcea, cu o rata a mortalitatii infantile de 3,1 la mie.
„Nimic nu e mai dramatic decat pierderea unui copil, din cauza ca maternitatea unde a venit pe lume nu are aparatura medicala de ultima generatie, care sa-l ajute sa devina puternic, pana cand va reusi sa respire singur si sa mearga acasa”, spune Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Organizatia Salvati Copiii.