La ce ora ar trebui sa inceapa elevii orele pentru un randament mai bun! Sfatul unui medic pediatru

/ / Modificat: 2024-05-29
La ce ora ar trebui sa inceapa elevii orele pentru un randament mai bun! Sfatul unui medic pediatru

 

In conditiile in care 30% dintre tinerii cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani nu au somn, iar 25% dorm mai putin de 7 ore pe noapte, ar putea fi momentul sa se reconsidere ora de incepere a scolii. Aceasta este parerea Academiei Americane de Pediatrie. 

In ultimii 10 ani, Academia Americana de Pediatrie a protestat fata de ora de incepere a cursurilor din scoli. 

Aceasta considera ca inceperea cursurilor la ora 8 dimineata nu este in concordanta cu ceasurile biologice ale adolescentilor.

Medicul pediatru Célia Levavasseur a declarat pentru Le Figaro étudiant:

„In medie, adolescentii au nevoie de 9 pana la 10 ore de somn pe zi. La aceasta varsta este imposibil sa adormi inainte de ora 23.00 din cauza pubertatii. Hormonii intarzie adormirea cu doua-trei ore”.

La ce ora ar trebui sa inceapa cursurile pentru un randament academic mai bun?

Célie Levavasseur recomanda ore diferite de incepere a cursurilor pentru elevii de gradinita, scoala primara, colegiu, liceu si universitate. Elevii din gradinita si din scoala primara ar putea incepe la ora 8.00, cei din gimnaziu la ora 9.00, cei din liceu la ora 9.30, iar cei din universitate la ora 10.00. 

In plus, in Anglia si Spania, elevii incep cursurile doar la ora 9.00 si nu la 8.30, ca in Franta pentru elevii de gradinita si de scoala primara, si la 8.00 pentru elevii de liceu. 

O lipsa de sensibilitate la cortizol

Daca elevii de gimnaziu au probleme in a se trezi dimineata, este si pentru ca petrec mult timp... pe ecrane! In medie, mai mult de 4 ore pe zi! Ecranele sunt o adevarata problema", explica pediatrul. 

Lumina albastra de pe ecrane impiedica secretia de melatonina, hormonul somnului, si astfel nu ii ajuta pe adolescenti sa adoarma. Exista, de asemenea, nevoia de a apartine unui grup de colegi, ceea ce ii obliga sa nu rateze niciun mesaj, chiar daca asta inseamna sa se trezeasca in mijlocul noptii pentru a raspunde.

O alta problema este ca adolescentii nu sunt foarte sensibili la cortizol, hormonul care stimuleaza trezirea!

„Cu cat imbatranesti, cu atat mai putin efect are asupra ta. Asa ca trezirea este mai complicata pentru adolescenti", explica Célia Levavasseur. 

 

Taguri Scoala copii

Articole recomandate

Citeste si despre