La noapte vine Mos Nicolae! Care este povestea lui Mos Nicolae si de ce se spune ca vine in noaptea de 5 decembrie

/ / Modificat: 2024-12-05
La noapte vine Mos Nicolae! Care este povestea lui Mos Nicolae si de ce se spune ca vine in noaptea de 5 decembrie

In fiecare an, in noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii din intreaga lume isi lustruiesc ghetutele si asteapta cu nerabdare ca Mos Nicolae sa le lase daruri. Cei care au fost cuminti primesc dulciuri, fructe si jucarii, in timp ce pentru cei mai putin ascultatori se spune ca Mosul ar putea aduce o nuielusa. Dar cine este, de fapt, Mos Nicolae si care este legenda sa?

Cine a fost Sfantul Nicolae?

Sfantul Nicolae este figura istorica care sta la baza traditiei lui Mos Nicolae. S-a nascut in secolul al III-lea, in localitatea Patara din provincia Licia, aflata astazi pe teritoriul Turciei. Provenind dintr-o familie instarita, Nicolae si-a dedicat viata ajutorarii celor sarmani si nevoiasi. A devenit episcop de Myra si a fost cunoscut pentru generozitatea sa, pentru miracolele pe care se spune ca le-a savarsit si pentru sprijinul acordat copiilor si celor aflati in dificultate.

CITESTE SI: Sfantul Nicolae, 6 decembrie: legenda, traditii si obiceiuri. Cum a devenit Sfantul Nicolae „Mos Nicolae”

Dupa moartea sa, Sfantul Nicolae a fost canonizat, devenind unul dintre cei mai populari sfinti ai crestinatatii. Relicvele sale au fost pastrate cu mare veneratie in orasul Bari din Italia, iar cultul sau s-a raspandit rapid in intreaga Europa.

Legenda lui Mos Nicolae

Cea mai cunoscuta legenda asociata cu Sfantul Nicolae este cea a celor trei surori sarace, salvate de la o viata de umilinta datorita generozitatii episcopului. Se spune ca tatal fetelor, neavand bani pentru zestrea acestora, intentiona sa le trimita sa munceasca in conditii grele. Afland despre situatia lor, Nicolae a aruncat, pe ascuns, pungi cu aur pe fereastra casei, asigurand astfel zestrea fiecareia. Unele versiuni ale povestii sustin ca aurul a fost lasat in ciorapii sau incaltarile fetelor, puse la uscat langa foc – o traditie care ar putea fi sursa obiceiului de a pune cadouri in ghetute.

O alta legenda vorbeste despre cum Sfantul Nicolae a salvat marinari prinsi intr-o furtuna teribila. Acestia s-au rugat pentru ajutor, iar Sfantul Nicolae a aparut pe corabie, calmand marea si salvandu-le vietile. De aceea, el este considerat si protectorul marinarilor.

De ce vine Mos Nicolae in noaptea de 5 spre 6 decembrie?

Traditia de a sarbatori noaptea de dinaintea zilei de 6 decembrie vine din obiceiul liturgic crestin. In calendarul bisericesc, sarbatorile importante incep de obicei cu vecernia din ajun, marcand inceputul festivitatilor. Astfel, noaptea de 5 decembrie este privita ca un timp de asteptare si pregatire pentru ziua de 6 decembrie, cand se celebreaza viata si faptele Sfantului Nicolae.

In seara de 5 decembrie, copiii isi pregatesc ghetutele, curatandu-le si asezandu-le la usa sau la fereastra. Dimineata, gasesc daruri, de obicei dulciuri, fructe, carti sau mici surprize. In unele zone, se pastreaza si obiceiul de a primi o nuielusa – simbol al nevoii de disciplina si corectare a comportamentului.

CITESTE SI: Semnificatia cadourilor puse in ghete de Mos Nicolae

Legenda care sta la baza acestui obicei este strans legata de generozitatea Sfantului Nicolae. Cea mai cunoscuta poveste este cea a celor trei fete sarace care riscau sa fie vandute ca sclavi, deoarece tatal lor nu avea bani pentru zestrea lor. Se spune ca Sfantul Nicolae a venit in ajutorul lor, aruncand pe ascuns pungi cu aur pe fereastra casei, astfel incat tatal sa poata oferi zestrea necesara pentru a le asigura un viitor. In unele versiuni ale povestii, aurul a fost lasat in ciorapi sau pantofi, motiv pentru care darurile de Mos Nicolae se pun astazi in ghetute.

Acest act de generozitate simbolizeaza ideea de a oferi ajutor pe ascuns, fara a astepta recunostinta. Noaptea de 5 decembrie, in special, a devenit momentul simbolic in care darurile sunt lasate in ghetute, urmand exemplul discretiei si bunatatii Sfantului Nicolae.

Asadar, sa ne pregatim ghetutele. Mos Nicolae vine la noapte!

CITESTE SI: Traditii si obiceiuri de Mos Nicolae pe care micutii le respecta cu sfintenie

  • Foto: Freepik

Taguri Mos Nicolae copii Mos Nicolae Legenda Mos Nicolae

Articole recomandate

Citeste si despre