Legea care le permite parintilor sa ceara bani pentru bona pentru copiii mici a intrat in vigoare, duminica, 31 mai.
Cei care doresc sa ceara banii de bona, in baza Legii 35/2020, trebuie sa ia legatura cu reprezentantii primariei din localitate, deoarece acordarea ajutorului este decisa la nivel local. Primaria aloca bani la bugetul local pentru ajutorul de bona si tot ea stabileste o metodologie locala pentru aplicarea legii.
Printre localitatile in care autoritatile au inceput sa lucreze pentru a da ajutorul de bona in perioada urmatoare se numara: Braila, Cluj-Napoca, Constanta, Ramnicu Valcea si Sibiu.
Ce acte sunt necesare
- o cerere pentru acordarea ajutorului;
- o copie a documentului de identitate al parintelui care cere ajutorul;
- o copie a certificatului de nastere al copilului/copiilor pentru care se cere ajutorul;
- copia documentului prin care se atesta calitatea de reprezentat legal al copilului/copiilor (daca e cazul);
- adeverinte privind veniturile nete realizate in ultimele sase luni de membrii familiei, eliberate de angajator ori de Fisc.
- in cazul persoanelor care desfasoara activitati independente, obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, declaratia fiscala prevazuta de lege (declaratia unica pentru persoanele fizice);
- in cazul somerilor, documentele de la agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca din care reiese calitatea de somer si faptul ca n-au refuzat locuri de munca;
- copia documentului in baza caruia se desfasoara activitatea de bona (contractul individual de munca al bonei, ce este incheiat cu firma care a angajat-o sa presteze serviciile, sau documentul din care reiese ca bona lucreaza ca persoana fizica autorizata).
Unde trebuie depusa cererea
Cererea se depune la serviciul public de asistenta sociala al primariei, care verifica daca parintele indeplineste conditiile legale pentru acordarea ajutorului de bona, iar dreptul la bani se aproba prin dispozitie a primarului in cel mult 60 de zile de la depunerea documentatiei. Dispozitia se comunica in zece zile lucratoare de la emitere, iar banii se acorda incepand cu luna urmatoare depunerii cererii, insa nu inainte ca bona sa inceapa efectiv munca.
In functie de preferintele parintelui, banii sunt platiti prin mandat postal sau intr-un cont bancar. Parintele trebuie sa depuna, din sase in sase luni, o declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca este eligibil in continuare pentru a primi banii de bona. in cazul in care apar schimbari la situatia in care se afla familia, acestea trebuie anuntate primariei in cel mult zece zile.
Ce conditii trebuie sa indeplineasca parintii
Banii pentru bone vor fi acordati pentru parintii care au copii cu varsta pana in 6 ani, daca acestia nu merg la cresa sau la gradinita. Acest ajutor va fi dat daca venitul lunar net pe membru de familie este de cel mult 3.500 de lei. Pentru a calcula venitul lunar net, se va lua in calcul media veniturilor nete din ultimele sase luni.
In functie de veniturile familiei, ajutorul efectiv este intre 250 si 710 lei.Ajutorul se acorda persoanelor care au domiciliul in Romania, daca sunt angajate cu contract de munca, daca obtin venituri independente sau daca sunt somere, chiar daca primesc sau nu ajutorul de somaj.
Trebuie mentionat ca exista anumite situatii ce nu permit acordarea banilor de bona. Parintii nu pot cere banii daca au refuzat un loc la cresa sau gradinita, daca si-au retras copilul de la aceste institutii sau daca au restante la plata impozitelor pe teren, cladire sau masina.
Sursa: capital.ro