Masuri urgente pentru integrarea educationala a copiilor refugiati din Ucraina

/ / Modificat: 2023-09-29
Masuri urgente pentru integrarea educationala a copiilor refugiati din Ucraina

Salvati Copiii Romania solicita Guvernului masuri pentru integrarea educationala a copiilor refugiati din Ucraina: In Polonia, 56% dintre copiii ucraineni nu studiau in scolile poloneze, la finalul ultimului an scolar. In Romania, procentul copiilor ucraineni care studiau in scolile romanesti se situa sub 10%


Organizatia Salvati Copiii se alatura celor 27 de organizatii umanitare, de protejare a drepturilor omului si de protejare a drepturilor refugiatilor care saluta decizia Consiliului pentru Justitie si Afaceri Interne al Uniunii Europene de a extinde Directiva privind Protectia Temporara pentru persoanele care se refugiaza din Ucraina pana la 4 martie 2025. Este un pas pozitiv, care permite asigurarea conditiilor de viata pentru cei dislocati de razboi, dandu-le posibilitatea de a-si reconstrui vietile, prin garantarea accesului egal la serviciile esentiale de sanatate, educatie, precum si a dreptului la munca. 


Organizatiile solicita Uniunii Europene si statelor membre sa lucreze impreuna pentru a se asigura ca aceste drepturi sunt puse in practica. De exemplu, un numar ingrijorator de copii din Ucraina care s-au refugiat in tarile vecine nu sunt inclusi in sistemul de educatie. In Polonia, tara care gazduieste cel mai mare numar de refugiati ucraineni, 56% dintre copiii ucraineni nu studiau in scolile poloneze, la finalul ultimului an scolar. In Romania, procentul copiilor ucraineni care studiau in scolile romanesti se situa sub 10%. 


Willy Bergogne, director Save the Children Europa, a precizat: „Extinderea Directivei privind Protectia Temporara este in egala masura binevenita si necesara. Dar nu este suficient: trebuie sa ne asiguram ca toti copiii din Ucraina sunt in scoli, ca toti refugiatii au un camin sigur si se simt inclusi in societatile gazda”. 


Organizatiile semnatare subliniaza nevoia unor politici de protectie a refugiatilor ucraineni pe termen lung si solicita statelor membre identificarea unor solutii sustenabile.


„Participarea la educatie este un element esential al integrarii sociale a copiilor refugiati din Ucraina si un pas important pentru recuperarea psiho-emotionala de care acesti copii au nevoie. In centrele noastre, acesti copii au invatat limba romana si fac eforturi pentru a se putea integra. Rolul nostru e sa le asiguram toate conditiile”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.


Nevoia de unitate si compasiune in extinderea mecanismelor de protectie pentru refugiatii din Ucraina lipseste din negocierile actuale privind Pactul pentru Migratie si Azil. Organizatiile semnatare solicita institutiilor UE sa abordeze acest Pact recunoscand drepturile refugiatilor la solidaritate, protectie si ingrijire, indiferent de tara de origine.


Interventia Salvati Copiii Romania in sprijinul copiilor refugiati din Ucraina si al familiilor lor


Organizatia Salvati Copiii este alaturi de refugiatii ucraineni, evalueaza constant nevoile si ofera asistenta umanitara si suport pentru acces la servicii de educatie si sanatate, dupa caz, la punctele de trecere a frontierei cu Ucraina si Republica Moldova, in Centrele de Cazare si Proceduri pentru Solicitantii de Azil ale Inspectoratului General pentru Imigrari,  in taberele de refugiati coordonate de IGSU, in punctele de stationare, precum si in comunitati rurale si urbane in care copiii refugiati si familiile lor locuiesc. 


Am oferit ajutor imediat  in zece puncte de trecere a frontierei: Isaccea, jud. Tulcea, Siret, jud. Suceava, Vicovu de Sus, jud. Suceava, Halmeu, jud. Satu Mare, Sighetu-Marmatiei, jud. Maramures, Giurgiulesti, jud. Galati, Radauti Prut, jud. Botosani, Sculeni, jud. Iasi, Mihaileni, jud. Botosani, Albita, jud. Vaslui, in momentul de fata activitatea restrangandu-se in trei dintre acestea:    

• Isaccea, jud. Tulcea    • Siret, jud. Suceava    • Sighetu-Marmatiei, jud. MaramuresOferim servicii in cinci Centre de Cazare si Proceduri pentru Solicitantii de azil ale Inspectoratului General pentru Imigrari in:     • Bucuresti    • Radauti, jud. Suceava    • Galati, jud. Galati    • Somcuta Mare, jud. Maramures    • Timisoara, jud. Timis.

Am oferit asistenta directa, consiliere informationala si am derulat activitati pentru copii in trei tabere de refugiati IGSU, trei puncte de stationare si doua centre de zi:   

• Tabara Siret (stadion), jud. Suceava     • Tabara Radauti (stadion), jud. Suceava    • Tabara Husi, jud. Vaslui    • Gara de Nord, Bucuresti    • RomExpo, Bucuresti    • Centrul E-gros Iasi    • Centrul de Servicii Sociale Bucium, Iasi    • Centrul de Servicii Sociale, in colaborare cu Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Timis. 

Suntem in continuare prezenti in Tabara Radauti (stadion), jud. Suceava, Gara de Nord, Bucuresti, Centrul de Servicii Sociale Bucium, Iasi si in Centrul de Servicii Sociale Timisoara.


Am infiintat centre de consiliere si servicii integrate in opt zone principale din tara (Baia Mare, Bucuresti, Galati, Iasi, Suceava, Tulcea, Targu Mures si Timisoara), unde oferim consiliere si informare, management de caz, consiliere psiho-sociala, activitati pentru copii, adolescenti si adulti, suport material si financiar. 


Oferim servicii educationale in 15 scoli si gradinite, in timp ce echipe mobile lucreaza pentru a identifica si referi cazurile vulnerabile. 


Incepand din luna aprilie 2023, Salvati Copiii Romana a extins interventia de suport pentru refugiati cu adaugarea serviciilor de mediere sanitara. Echipe de mediatori sanitari si mediatori culturali faciliteaza accesul la servicii medicale si inscriere la medicul de familie pentru refugiati si acorda sprijin de urgenta pentru medicamente si ecografii prin intermediul voucherelor medicale in Bucuresti, Iasi, Suceava, Mures si Brasov.


In Republica Moldova am extins reteaua de suport medical, de asistenta sociala si psihologica, cu adaugarea inovativa a Serviciilor Mobile, pentru 2.500 de femei, gravide si copii refugiati din Ucraina. Experienta ne-a demonstrat faptul ca este nevoie sa consolidam capacitatea retelei de experti locali de a oferi servicii socio-medicale integrate pentru refugiati in vederea maximizarii eficacitatii interventiilor la care iau parte. 


Experienta Salvati Copiii in domeniu


Organizatia Salvati Copiii este activa in domeniul azilului inca din 1995, deruland o serie de proiecte ce ofera servicii educationale si sociale adresate nevoilor specifice ale copiilor solicitanti de azil si refugiati, inclusiv minori neinsotiti si persoane relocate, in vederea integrarii lor sociale si educationale. In cei 27 de ani de activitate in domeniul azilului, peste 9.200 de copii si familiile acestora au beneficiat de activitati zilnice, asistenta financiara, consiliere sociala si psihologica si suport material si educational, in cele 5 centre regionale (Bucuresti, Galati, Radauti, Somcuta Mare si Timisoara).

Taguri Salvati copiii

Articole recomandate

Citeste si despre