Descoperiri socante au fost facute la Maternitatea Giulesti din Capitala, dupa o ancheta realizata de Directia de Sanatate Publica: 11 angajati au fost depistati cu stafilococ auriu. Probele au fost prelevate de la 49 de angajati.
Imediat ce au fost descoperite aceste nereguli s-a decis anularea tuturor operatiilor programate si a internarilor. De asemenea, toti angajatii depistati cu stafilococ auriu au fost trimisi acasa si nu mai pot veni la serviciu. Acestia trebuie sa se trateze si sa vina cu rezultatele analizelor negative la munca pentru a-si putea relua activitatea.
Ancheta Directiei Publice de Sanatate a pornit dupa ce 17 bebelusi nascuti la Maternitatea Giulesti au fost infectati cu stafilococ auriu. 14 cazuri au fost confirmate, iar în restul de 3 cazuri se așteaptă încă rezultatul.
Un comunicat dat de Ministerul Sănătații în seara de 29.11.2018, anunță următoarele:
Direcția de Sănătate Publică București a solicitat Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sîrbu” București să sisteze internarile începând de din 30.11.2018
„Având în vedere situația apărută în cadrul unității spitalicești privind cazurile de infecții nozocomiale cu Stafilococ Auriu MRSA, precum și faptul că măsurile instituite nu au avut rezultatele așteptate, conducerea Direcției de Sănătate Publică București consideră necesare instituirea unor măsuri mai severe de combatere și limitare a infecției cu Stafilococ Auriu MRSA.
Astfel, începând cu data 30.11.2018 se sistează toate internările în unitatea spitalicească. Pe masură ce spațiile vor fi eliberate prin externarea pacienților, acestea vor fi închise și se vor aplica procedurile de curățenie și dezinfecție terminală, urmate de efectuarea probelor de autocontrol. Întreg personalul medico-sanitar depistat ca purtător de Stafilococ Auriu MRSA va fi scos din activitate până când va finaliza tratamentul specific și probele de recontrol ale exudatelor nazale vor fi negative. Se va efectua exudatul nazal pentru întreg personalul unității sanitare, precum și pentru toți pacienții internați în unitatea sanitară. În cazul rezultatelor pozitive pentru pacienții internați vor fi consemnate în biletul de externare inclusiv în scrisoarea medicală către medicul de familie în vederea instituirii tratamentului adecvat”.