Medic psihiatru, despre inchiderea scolilor: "Copiii, prin definitie, sunt super-contaminanti"

/ / Modificat: 2020-03-10
Medic psihiatru, despre inchiderea scolilor:

Autoritatile au decis inchiderea scolilor si gradinitelor in toata Romania, in perioda 11 - 22 martie, cu posibilitate de prelungire, pentru a preveni infectarea cu COVID - 19. 

Medicul psihiatru Gabriel Diaconu atrage atentia ca masura era necesare, chiar daca pentru unii parinti este neplacuta pentru ca nu au cu cine sa-si lase copiii. 

Acesta subliniaza ca, desi copiii par sa fie cei mai feriti de complicatiile pe care le da noul coronavirus, contagiozitatea este semnificativ mai mare. Copilul, indiferent daca este simptomatic sau nu, devine potential transmitator al bolii atat la alt copil, cat si la membrii familiei.

 Ce spune medicul psihiatru

"Masurile luate de autoritati in privinta limitarii extinderii cazurilor de Covid-19 in populatie sunt neplacute, dar necesare, si luate nu mai devreme de ceasul al 12-lea.Sunt parinte, ca multi dintre voi. Pe buna dreptate, multe persoane au intrebat de ce sunt intrerupte toate formele de invatamant, inclusiv la gradinite si in crese.

La care eu adaug sugestia inchiderii sistemelor/ firmelor "scoala dupa scoala" sau after-school pentru aceeasi perioada. Dar si a activitatilor extra-curiculare, de la sport, balet, lectii de pian, teatru etc.

Si recomandarea catre parinti de-a-si tine copiii acasa, si in casa, cel putin in urmatoarele 7 – 10 zile.

Dintre toate categoriile de varsta, copiii sunt cei mai feriti de complicatiile pe care le da virusul SARS-Cov2, si pentru ei pneumonia data de Covid-19, de mortalitate semnificativa, este o complicatie extrem de rara.

Pe de alta parte, populatia pediatrica este cel mai rapid vehicul de contaminare in comunitate. Calculul contagiozitatii la adult pentru virus, de 2.5, este o estimare conservatoare. In randul copiilor transferul de fluide (saliva, secretii nazale) in comunitate este semnificativ mai mare. Copilul, indiferent daca este simptomatic, ori ba, devine potential transmitator al bolii atat la alt copil, dar si cu siguranta familiei acestuia.

Zilele trecute vorbeam de "super-contaminanti" (super-spreaders). Copiii – prin definitie – sunt super-contaminanti.

Orice epidemie are o curba de aparitie a cazurilor. La inceput par putine, izolate, dar dupa un prag critic rata creste exponential, si cu rapiditate, pe masura ce noi cazuri sunt diagnosticate, si unele persoane dezvolta simptome severe. (...)

Vreau sa intelegeti ceva crucial. De cateva saptamani, pe langa propria noastra persoana, in fata amenintarii ne-am asumat, ca ne convine sau nu, si alte doua-trei vieti. Dilema morala e urmatoarea: sa fii egoist, individualist, si sa crezi ca daca tu esti verde, tanar, sanatos, o sa "dai piept barbateste" cu gripa. S-ar putea sa omori cativa in proces. Poate ca nu-ti pasa, poate ca sunt doar trecatori pe strada, sau oamenii langa care astepti rata, autobuzul, metroul.

Dar poate ca-ti pasa. Poate ca sunt parintii tai. Poate ca e bunica ta cu hipertensiune si diabet. Poate ca e tatal tau fumator care mai si bea din cand in cand, si care nu ia pastile ca el duce "raceala pe picioare." Poate ca e cineva care ti-e drag. Poate ca e preotul din parohia ta, care crede ca "biserica e a lui Hristos" si ca n-o poti pune in carantina.

Dar eu iti zic:

Astazi, si in zilele care vin, poti face diferenta. Fara altceva decat niste decizii bune, chiar daca sunt grele, vei salva vieti. Nu, nimeni nu-ti va multumi. Ba chiar, o vreme, mai multi curcani de romani s-ar putea chiar sa te injure ca te-ai dat cu istericii care raspandesc panica.

Bunul simt, in tari ca Romania, dintotdeauna a fost minoritar. Dar avem aceasta responsabilitate pe umeri, si n-o putem da pe umerii nimanui. Nimeni nu este pe lume sa ne ajute. Nimeni nu ne va salva.

Ajuta medicii. Da-le timpul de care au nevoie, pentru cand timpul va veni," a scris medicul psihiatru pe pagina de Facebook.

Taguri Copii

Articole recomandate

Citeste si despre