In ultimele luni, Spitalul de Boli Infectioase „Victor Babes” din Timisoara a inregistrat o crestere semnificativa a numarului de pacienti care se prezinta cu tuse convulsiva, cunoscuta si ca tuse magareasca. Desi nu se poate vorbi despre o epidemie, medicii considera ca aceasta crestere reprezinta un motiv serios de ingrijorare, conform relatarilor News.ro.
„Tusea convulsiva este o boala infectioasa extrem de contagioasa, cauzata de bacteria Bordetella pertussis. Ea poate avea complicatii grave, afectand in special sugarii si copiii mici, dar reprezinta un pericol si pentru adulti si varstnici, in special pentru cei cu un sistem imunitar compromis sau care nu sunt vaccinati”, au explicat reprezentantii spitalului intr-un comunicat de presa.
Boala se raspandeste prin aerosoli, transmitandu-se prin tuse, stranut sau secretii nazale, iar persoanele infectate raman contagioase timp de pana la patru saptamani dupa debutul simptomelor.
„Chiar daca nu ne confruntam cu o epidemie de tuse convulsiva, numarul tot mai mare de cazuri care ajung la camera de garda este un semnal de alarma. In trecut, intalneam doar cateva cazuri pe an, iar acum observam o crestere semnificativa. Aceasta se datoreaza atat ciclurilor naturale ale bolii, care reapare la intervale de 3-5 ani, cat si scaderii ratei de vaccinare”, a declarat prof. dr. Voichita Lazureanu, medic infectionist la Spitalul „Victor Babes” din Timisoara.
Care sunt simptomele tusei convulsive
Medicii explica si de ce se inmultesc infectiile. Boala incepe cu simptome similare unei raceli, cum ar fi febra moderata, rinoreea si tusea uscata constanta.
In scurt timp, tusea devine severa, cu crize convulsive care produc un zgomot respirator specific, iar pacientii simt ca se sufoca. Aceste episoade pot fi insotite de varsaturi, iar tusea poate persista pana la 8 saptamani. Diagnosticul se stabileste prin exudat nazofaringian sau prin teste PCR, iar tratamentul cu antibiotice este esential pentru reducerea perioadei de contagiozitate.
„Cei mai multi dintre pacientii internati nu erau vaccinati, ceea ce i-a expus unor forme severe ale bolii, cu complicatii cum ar fi pneumoniile severe, convulsiile sau encefalopatiile. Sugarii sunt cei mai vulnerabili. Desi vaccinul impotriva tusei convulsive face parte din programul national de vaccinare, rata scazuta de imunizare a contribuit la cresterea numarului de cazuri. Este important de mentionat ca si persoanele vaccinate pot face tuse convulsiva, dar manifestarile sunt mult mai usoare”, a adaugat Voichita Lazureanu.
Pentru a preveni raspandirea bolii, Institutul National de Sanatate Publica a emis cateva recomandari esentiale:
- Consultarea medicului la aparitia simptomelor sugestive, precum crizele intense de tuse, varsaturi dupa tuse si dificultati de respiratie la sugari.
- Vaccinarea la timp a sugarilor si recuperarea celor care nu au fost vaccinati.
- Vaccinarea gravidelor pentru a proteja atat mama, cat si nou-nascutul.
- Vaccinarea periodica a adultilor, cu rapel la fiecare 10 ani.