Medicul Mihai Craiu, despre muscaturile de capuse la copii. Cand pot transmite aceste insecte boala Lyme

/ / Modificat: 2021-08-03
Medicul Mihai Craiu, despre muscaturile de capuse la copii. Cand pot transmite aceste insecte boala Lyme

Medicul Mihai Craiu a explicat cat de periculoase pot fi muscaturile de capuse la copii si cand ar trebui sa intre parintii in panica. De asemenea, medicul a precizat in termeni foarte clari cand pot transmite aceste insecte boala Lyme. 

„In ultimele cateva zile au fost numeroase stiri despre capuse si despre boala Lyme, produsa de spirochete din familia Borellia.

Inainte de a ne panica excesiv, asa cum o facem de obicei, noi cei de ginta latina, cred ca ar fi utila lectura urmatoarelor randuri din tratatul despre „capusofobie aplicata” la romani [multumesc colegei mele dna doctor Otilia Tiganas de la care am luat cu imprumut acest termen atat de potrivit].

Cateva date esentiale

Capusele care se hranesc sunt ferm atasate in pielea pacientului. O capusa mica, de aspect rotund care merge pe pielea pacientului sau care este indepartata extrem de usor nu a inceput inca procesul de hranire si ca urmare nu poate sa transmita boala Lyme, o boala produsa de spirochete din familia Borellia.

Pe masura ce capusa atasata se hraneste, sugand sange, aceasta se umfla, si elibereaza saliva la nivelul plagii produse prin muscatura. Studiile experimentale efectuate pe animal dovedesc faptul ca spirochetele nu apar in saliva capusei decat dupa aproximativ 48 ore de cand a inceput procesul de hranire. 

Spirochetele exista in numar redus (circa 500 de spirochete pe fiecare nimfa de Ixodes scapularis) doar in portiunea mijlocie a tubului digestiv, nu si in saliva, la capusele care nu s-au hranit [1]. Odata inceputa hranirea, cu sange uman, a capusei, se accelereaza rata de multiplicare a spirochetelor cu o dublare a populatiei existente la fiecare 4 ore, astfel incat dupa 36-48 ore se atinge o masa critica, ce permite si colonizarea salivei capusei. 

Doar dupa mai mult de 48 de ore de la inceputul hranirii proliferarea spirochetelor permite identificarea acestora in saliva capusei. Dupa 72 ore a fost identificat un numar maxim de peste 160.000 spirochete in fiecare capusa [1]. Dupa 96 ore se obtine hranirea maxima si capusa se detaseaza iar numarul de spirochete scade progresiv si nu mai sunt identificate in alta parte decat in tubul digestiv al acesteia", a explicat medicul Mihai Craiu. 

Taguri Muscatura capuse copii

Articole recomandate

Citeste si despre