Pandemia de coronavirus a schimbat lumea, iar distantarea sociala este obligatorie si trebuie sa stai departe de persoanele dragi. Cei mai afectati par a fi bunicii, pentru ca fac parte din prima categorie de risc. Ei nu se mai pot bucura de nepoti si de toate activitatile pe care le faceau impreuna.
Medicul pediatru Mihai Craiu vorbeste intr-o postare pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii despre aceasta distantare sociala care separa bunicii de nepoti. Sau ar trebui sa ii separe DACA nu au fost deja izolati impreuna de peste 14 zile.
De ce?
"Pentru ca sugarii fac exceptional de rar boala cu noul coronavirus. In general, copiii fac boli atat de putin severe incat nu ajung in atentia spitalelor pentru a fi testati si ca atare nu se transforma in cifre din statisticile actuale. Deseori boala la sugar e ca o simpla raceala si ajunge la spital doar pentru ca exista un contact cu noul coronavirus, in familie. (Novel Coronavirus Infection in Hospitalized Infants Under 1 Year of Age in China)
Nu spune nimeni ca nu exista boala la sugar!! Ea este documentata, dar este mult mai rara decat ne-am astepta. Uneori sursa fiind chiar bunica (care avea aparent "doar" o raceala banala), cum a fost un caz in Vietnam.
Exista si cazuri exceptional de rare, in care au murit copii extrem de mici, care s-au dovedit a avea sI infectie COVID-19, pe langa alte probleme.
Dar pericolul mare vine pentru copiii nenascuti ce nu au ajuns la termen, deoarece o infectie severa COVID19, la mama, poate produce nastere prematura, urmata de complicatii si deces, asa cum a axistat un caz in Louissiana, SUA.
MESAJ DE LUAT ACASA - Copiii mici fac rar boala evidenta clinic si rareori evolueaza sever.DAR pot da boala bunicilor lor, CHIAR DACA nu par deloc bolnavi. Iar acestia pot evolua foarte grav sau pot muri.
In relatia nepot - bunic cel mai fragil este BUNICUL si nu sugarul mic. Daca fac COVID-19 in acelasi timp, riscul de complicații si de spitalizare este muuuuult mai mare la bunici!," scrie Mihau Craiu.
In concluzie, medicul spune ca este nevoie de contact vizual si comunicare frecventa intre bunici si nepoti in era asta, in care seniorii sunt atat de greu incercati emotional.
Sursa: Facebook Spitalul Virtual pentru Copii