6.000 de copii, doua treimi dintre cei plasati in centrele sociale din Romania au fost tratati abuziv cu neuroleptice si medicamente psihotrope.
Sedativele administrate erau menite sa-i linisteasca sau sa-i adoarma. Datele oficiale au fost obtinute de Centrul de Resurse Juridice (CRJ) de la directiile de protectie sociala din tara. Un sfert dintre copiii aflati "sub ocrotirea Guvernului" au fost internati in spitale de psihiatrie.
Sursa foto: RFI
Medicii pedopsihiatrii au prescris medicatie psihotropa in cote alarmante copiilor din sistemul de protectie speciala si, de cele mai multe ori, la cererea ingrijitorilor acestora si nu a reprezentantului lor legal, se arata intr-o scrisoare adresata premierului Viorica Dancila, dar si ministrului Sanatatii, Sorina Pintea, de Centrul de Resurse Juridice (CRJ), potrivit Digi24.
Ce au transmis autoritatilor
"Doamna Prim-Ministru, Doamnelor Ministru si Domnilor Presedinti ai Colegiilor Profesionale, cine si unde a sesizat privarea arbitrara de libertate a copiilor intr-un spital de psihiatrie, contentionarea chimica a copiilor cu dizabilitati, cu episod depresiv, autism, ADHD sau cu tulburari de conduita? Cate situatii de abuz de acest tip sau rele tratamente au fost raportate de asistentii sociali, medicii si psihologii angajati ai acestor institutii? De cate ori angajatii acestor institutii sau asistentii maternali profesionisti s-au plans de lipsa de cunostinte sau de servicii de specialitate in domeniul gestionarii comportamentelor dificile sau a episoadelor depresive intalnite la copii institutionalizati? Stiut fiind ca toti copiii care sunt luati in plasament prin DGAPSC si apoi transferati din centrul de plasament in asistenta maternala, din nou acasa (uneori in familii lipsite de resurse sau cu istoric de abuz fizic si sexual) si inapoi in centrul de plasament sau in casa de tip familial (tot o institutie) – prezinta un risc crescut la dezvoltarea unor tulburari emotionale si risca sa primeasca unul sau mai multe medicamente neuroleptice (un alt grad de risc ridicat care va conduce la dezvoltarea unor probleme de sanatate cardiovasculara si la intarzieri in procesul educational) – in cate situatii directorii DGASPC, in calitate de reprezentanti legali ai copiilor, au supravegheat masurile dispuse cu privire la acestia si au cerut ajutor de specialitate din partea ANPDCA si a MS?”
Alternativa prezentata de serviciile de psihoterapie, carora le-au fost recunoscuta superioritatea in materie de rezultate pozitive, este foarte putin luata in calcul de centrele sociale, neexistand nicio initiativa sau mobilizare in acest sens la diferitele etaje ale administratiei publice.
Potrivit CRJ, aproximativ 2,4% dintre beneficiarii sistemului de protectie speciala au avut parte de servicii de psihoterapie, insa in mare parte, acestea nu au fost furnizate in cadrul spitalelor de psihiatrie sau centrelor de sanatate mintala comunitare, ci mai degraba au fost propuse de asociatii.