Ministerul Sanatatii atrage atentia ca lampile UV nu sunt recomandate pentru dezinfectia in scoli. Acestea sunt periculoase pentru sanatate deoarece produc radiatii cancerigene si pot afecta ochii.
"Nu, lampile UV nu sunt recomandate pentru dezinfectia in scoli sau pentru uz casnic. Radiatiile UV sunt cancerigene (pot produce cancer de piele) si pot produce cataracta, conjuctivite sau alte reactii la nivelul ochilor, motiv pentru care este contraindicat sa fie folosite in incaperi in care sunt persoane si este contraindicat sa fie folosite pentru dezinfectia mainilor. De asemenea, ozonul produs de lampile UV este daunator pentru caile respiratorii, fiind un puternic iritant, si poate produce crize de astm la persoanele astmatice. Din aceste motive, nu se recomanda folosirea lor de utilizatori casnici, ci doar de personal calificat si instruit in acest sens. Dupa cum se arata si in comunicatul Institutului National de Sanatate Publica (INSP), lampile UV nu sunt recomandate a fi utilizate decat de personalul calificat si nu reprezinta o optiune pentru salile de clasa.
Lampile UV sunt, in esenta, becuri speciale pline cu vapori de mercur care, odata expusi unui curent electric, produc radiatie ultravioleta care distruge germenii direct, prin distrugerea ADN-ului si a ARN-ului acestora, si indirect, prin producerea de ozon. Astfel de lampi sunt folosite in spitale si in laboratoarele medicale pentru a steriliza anumite incaperi sau zone, insa nu trebuie utilizate ca unica metoda de dezinfectie. In ceea ce priveste activitatea radiatiei UV fata de virusuri, mai multe studii au demonstrat ca aceasta poate distruge virusuri gripale, adenovirusuri, coronavirusuri etc., atat de pe suprafete, cat si din aer, atat prin alterarea materialului lor genetic, cat si prin alterarea proteinelor de suprafata, virusurile fiind astfel inactivate", este mesajul transmis de Ministerul Sanatatii pe pagina de Facebook a institutiei.