Ministrul Educatiei, Ligia Deca, a explicat ca elevii nu vor mai fi nevoiti sa isi care zilnic ghiozdanele grele, deoarece peste 5000 de scoli vor fi dotate cu echipamente electronice si dulapioare prin PNRR.
”Apropo de greutatea ghiozdanelor, aici sunt solutii. Prin PNRR s-au dotat toate salile de clase cu echipamente digitale, avem laboratoare de stiinte, avem un site pe care avem toate manualele scolare in format electronic si unele dintre ele interactiv.
Deci ar exista posibilitatea ca elevii, pe echipamentele digitale pe care le au deja in clasa, sa urmareasca lectiile fara sa mai fie nevoie sa care manualele pentru toate disciplinele din ziua respectiva.
De asemenea, in scolile unde s-au facut dotari in sali sau se vor face in acest an scolar, pentru ca avem peste 5.000 de scoli care vor avea dotari ca urmare a investitiilor din PNRR, pot exista dulapioare unde sa isi poata lasa manualele sau caietele de lucru in asa fel incat sa nu trebuiasca sa le duca acasa in fiecare zi”, a declarat Ligia Deca.
Ce spune Legea Invatamantului: ghiozdanul NU trebuie sa aiba mai mult de 10% din greutatea copilului
Scolile vor fi obligate sa ia masuri pentru depozitarea rechizitelor, pentru ca greutatea ghiozdanului nu trebuie sa aiba mai mult de 10% din greutatea copilului.
„Periodic, in spatiul public apar discutii justificate privind greutatea ghiozdanelor elevilor, mai ales in cazul celor incadrati in clasele primare si gimnaziale. Este evident ca greutatea ghiozdanelor nu este adaptata capacitatii de efort fizic corespunzatoare varstei copiilor si tinerilor si creste riscul aparitiei deformarilor de coloana vertebrala.
Pe termen lung, specialistii sustin ca se poate ajunge pana la afectarea aparatului locomotor, a celui respirator si chiar a sistemului nervos. Pentru a-i proteja pe elevi, tot mai multe scoli au decis sa achizitioneze dulapuri, pentru ca fiecare copil sa isi poata depozita materialele necesare activitatii scolare zilnice (carti, caiete, culegeri, echipament sportiv), dar acestea sunt mai degraba exceptia si nu regula. De exemplu, un elev de clasa primara poate avea un ghiozdan cu o greutate cuprinsa intre 4 si 7 kg in conditiile in care greutatea maxima recomandata pentru un copil de 7-11 ani nu ar trebui sa depaseasca 2,5 – 3 kg.
Potrivit unor studii realizate recent, greutatea ghiozdanului nu trebuie sa fie mai mare de 8,2%-10% din greutatea corporala a copilului. Uneori, din dorinta ca elevii sa fie pregatiti suplimentar si temeinic la toate materiile studiate la scoala, acestia sunt „incarcati” cu numeroase carti, culegeri, caiete speciale pe care sunt obligati sa le poarte in ghiozdane”, se precizeaza in Expunerea de Motive a legii initiate de Ovidiu Raetchi, deputat PNL.