Ministrul Sanatatii: Copiii pana in 5 ani nu vor purta masca

/ / Modificat: 2020-09-01
Ministrul Sanatatii: Copiii pana in 5 ani nu vor purta masca

Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a anuntat, in cadrul unei conferinte sustine alaturi de ministrul Educatiei, ca prescolarii cu varsta sub 5 ani nu vor purta masca de protectie. 

Nelu Tataru a declarat ca nu va mai exista declaratia pe propria raspundere a parintilor, la inceperea gradinitei si a scolii, “urmand ca fiecare dintre noi sa avem responsabilitatea acelui triaj observational din informarea parintilor sau din informarea cadrelor didactice”.

“Pe 10 septembrie, Consiliile de Administratie ale scolilor vor prezenta comitetelor judetene, Directiilor de Sanatate Publica (DSP-urilor) si Inspectoratului scolar scenariul la care s-au hotarat sa inceapa acela scolar”, a anuntat ministrul Sanatatii.

“Libertatea acordata unitatilor de invatamant sub coordonarea inspectoratelor scolare si a comunitatii Comitetul pentru Situatii de Urgenta este acea de centralizare in contextul in care vrem ca fiecare unitate scolara sa inceapa pe un scenariu particular acest an scolar. Primordiala pentru a incepe in acel scenariu 1, verde, este distantarea”, a continuat Tataru.

Cand va fi necesar avizul epidemiologic 

Avizul epidemiologic pentru intrarea copiilor in colectivitate nu va mai fi necesar la intoarcerea prescolarilor din vacante, dar ramane obligatoriu la revenirea in gradinita dupa cel putin 3 zile consecutive de absenta, scrie G4Media.ro.

De asemenea, avizul trebuie prezentat si la inscrierea in gradinita, dar nu si la scoala, prevede un proiect de ordin comun al ministrilor Sanatatii si Educatiei, pus in dezbatere publica.

Medicul scolar din gradinite, scoli si licee trebuie sa asigure si triajul epidemiologic al copiilor. Astfel, medicul „initiaza, coordoneaza si efectueaza impreuna cu asistentii medicali triajul epidemiologic, la intrarea si revenirea in colectivitate dupa vacantele scolare sau ori de cate ori este nevoie. La revenirea prescolarilor dupa vacante nu este necesara prezentarea avizului epidemiologic”, precizeaza proiectul.

Mai jos redam declaratia facuta de ministrul Sanatatii: 

"Incepand cu 15 mai am mers pe drumul revenirii la o activitate cvasi normala. Explicam atunci ca avem conditii pentru anumite relaxari. Am avut o crestere a numarului de cazuri. 1 septembrie vine cu o noua serie de relaxari, se redeschid restaurantele, cinematografele, dar cel mai important se redeschid scolile. Guvernul are aceasta misiune de a asigura inceperea anului scolar in conditii de siguranta, dar acesta trebuie sa fie un efort comun. Decalogul trebuie respectat: distantare, dezinfectare, purtarea mastii.

Plecand de la experienta examenelor nationale, unde am impus masurile de distantare si protectie sanitara, am adaptat acele reguli si pentru inceputul anului scolar.

Am plecat de la premisa ca toti suntem de acord ca procesul de invatamant trebuie sa inceapa. Daca respectam regulile, aceea crestere a numarului de cazuri, riscul asumat, poate fi acoperit.

Pe 7 septembrie va fi prezentata situatia fiecarei scoli. Pe 10 septembrie, consiliile de administratie trebuie sa comunice in ce mod au decis sa inceapa scoala. Scenariile prezentate acum 2 saptamani sunt valabile si acum. Trebuie sa fie respectata distantarea, este nevoie de culoare de siguranta pentru toti elevii si o diferentiere a programului pentru clasele primare.

Nu va mai fi acea declaratie pe proprie raspundere, va fi triaj observational. Cand e cazul va urma triaj epidemiologic, efectuat de personal medical calificat. Daca un copil e suspect, e cantonat pana la o evaluare medicala.

Fiecare copil va fi insotit, si orice decizie va fi luata cu acordul parintilor. Regulile impuse le vom respecta in functie de fiecare scenariu in parte. Credem ca majoritatea scolilor pot opera in scenariul 1, dar ramane la latitudinea scolilor​", a spus Nelu Tataru.

Portal de informare pentru parinti si elevi 

La randul sau, ministrul Educatiei a anuntat ca va fi deschis un portal de informare dedicat anului acesta, intitulat educatiacontinua.edu.ro.

"Acolo, parintii, elevii, profesorii, toti cei interesati vor gasi informatiile necesare privitoare la acest an scolar care incepe astazi.

Intrucat in spatiul public sunt atatea intrebari la care se asteapta raspunsuri si stiu si inteleg toate aceste intrebari ale parintilor, elevilor, uneori chiar si ale profesorilor, am decis sa deschid o linie de Telverde la Ministerul Educatiei, o linie care va fi dedicata raspunsurilor adresate de catre parinti si elevi, iar pentru directorii de unitati de invatamant si pentru autoritatile publice locale care doresc sa acceseze fonduri europene voi deschide o alta linie de Telverde, pentru a veni in sprijinul acestora", a declarat ministrul Educatiei.

Sursa: observatornews.ro 

Articole recomandate

Citeste si despre