Mitul despre inec. Sau cum mor copiii langa parinti. "Inecul nu arata ca si cum cineva s-ar ineca".

/ / Modificat: 2019-07-02
Mitul despre inec. Sau cum mor copiii langa parinti.

A inceput sezonul estival, iar statiunile de pe litoral sunt luate cu asalt. Marea este bucuria copiilor, care se balacesc cu orele in apa.

Dar, atentie parinti! fiti TOT TIMPUL cu ochii pe ei pentru ca o tragedie se poate intampla in doar cateva secunde.

In mai mult de jumatate din cazurile de deces prin inec la copii, adultii sunt langa ei, dar nu au nici cea mai mica idee ca micutul moare. Pentru ca se asteapta ca el sa tipe. Dar nu este asa.

"Noul capitan a sarit de pe punte direct in apa, imbracat. Fostul salvamar si-a tinut ochii pe victima, in timp ce se indrepta direct spre cuplul care inota in raza lui. "Cred ca el crede ca te ineci," ii spuse sotul sotiei sale. S-au stropit unul pe altul si au tipat, dar acum stateau in picioare, intr-un loc unde apa le ajungea pana la barbie. "Suntem bine. Ce face asta?," a întrebat ea, putin suparata. "Suntem bine," a strigat si sotul, incercand sa-l opreasca, dar capitanul si-a vazut in continuare de treaba si i-a raspuns: "Misca!" La nici 10 metri de cei doi, fiica lor de 9 ani se ineaca. Scoasa la suprafata, in bratele capitanului, fetita a izbucnit in lacrimi si a inceput sa strige: "tati!," scrie Mario Vittone, autor specializat pe probleme legate de inec, pentru slate.com.

Atentie! Inecul nu este violent

Cum si-a dat seama acest om, aflat la 50 de metri distanta, ce nu a observat tatal aflat la aprope 10 metri.

Inecul nu este, asa cum cred cei mai multi, violent, nu este acel strigat dupa ajutor. Salvamarul este instruit sa recunoasca semnalele de alarma, cu totul altele decat cele pe care le stiu majoritatea oamenilor. Anii de experienta le arata salvamarilor cum incep astfel de tragedii, in timp ce tatal vazuse doar la televizor, in filme, cum se ineaca oamenii.

"Daca iti petreci timp in apa sau pe langa apa, atunci ar trebui sa stii dupa ce sa te uiti. Pana in momentul in care fetita nu si-a strigat tatal, dupa ce fusese salvata, ea nu a spus niciun cuvant, nu a tipat, nu a cerut ajutor. Pentru ca nu avea cum. Iar cei mai multi nu stiu asta. Inecul este inselator de linistit. Fluturarea mainilor, strigatul dupa ajutor in mod dramatic, asa cum vedem la televizor, sunt rar intalnite in realitate," mai scrie Vittone, in incercarea de a mari gradul de constientizare al riscului care planeaza asupra tuturor, adulti si copii.

Raspunsul instinctiv la inot, intitulat asa de Francesco A., este ceea ce oamenii fac pentru a evita sufocarea in apa. In realitate, cand o persoana se ineaca, nu au loc foarte multe miscari, nu stropeste si nici nu tipa. Si pentru a intelege cat de dramatica este situatia, Vittone mentioneaza ca este a doua cauza a mortilor accidentale la copiii de pana la 15 ani, dupa decesele in accidente auto. Peste jumatate din cazuri s-au intamplat in apropierea parintilor sau adultilor.

"In unele cazuri, adultii au privit direct catre victima, fara sa aiba habar de ce se intampla”, scria medicul Pia, intr-o revista de specialitate.

De ce inecul nu este violent

"Exceptand situatiile rare, oamenii care se ineaca nu sunt in stare, fizic, sa strige dupa ajutor. Sistemul respirator este menit pentru respiratie. Vorbirea este secundara. Respiratia trebuie sa aibă loc inainte de actiunea in sine de a vorbi.

Gurile oamenilor care se ineaca se scufunda alternativ si reapar la suprafata apei. Nu stau indeajuns de mult la suprafata pentru a expira, inspira si striga dupa ajutor. Tot ce apuca sa faca este sa respire, pana incep sa se scufunde la loc.

Oamenii care se ineaca nu pot face cu mana pentru a cere ajutor. Instinctul ii obliga sa-si intinda bratele lateral si sa apese pe suprafata apei, pentru a se ridica la suprafata indeajuns cat sa respire pe gura.

In timpul raspunsului instinctiv la inot, oamenii nu-si pot controla voluntar miscarile bratelor. Fiziologic, cei care se ineaca si care se lupta sa ramana la suprafata apei nu pot opri inecul in timpul in care realizeaza miscari voluntare care sa semnaleze ca au nevoie de ajutor.

"Daca nu este salvat la timp, cel care se ineaca poate ramane la suprafata intre 20 si 60 de secunde," explica dr. Pia.

Semne de inec

  • Capul in apa, cu gura la nivelul apei;
  • Capul tinut intr-o parte, cu gura deschisa;
  • Ochii sticlosi, incapabili sa se concentreze;
  • Ochii inchisi;
  • Par pe frunte sau ochi;
  • Nefolosirea picioarelor pe verticalea;
  • Hiperventilatie si gafait;
  • Incercarea de a inota intr-o directie anume, dar fara a face progrese;
  • Incercare de a se intoarce pe spate;
  • Se pare ca urca pe o scara invizibila;

"Chiar daca totul pare in regula, nu te baza pe asta. Cel mai comun indicator ca cineva se ineaca este faptul ca nu arata ca si cum s-ar ineca. Ar putea arata ca si cum incearca apa", spune Mario Vittone.

Taguri Inec Inec copii Inecul la copii

Articole recomandate

Citeste si despre