Mosii de toamna 2024. Cand pica Mosii de toamna si cum ne pregatim

/ / Modificat: 2024-10-29
Mosii de toamna 2024. Cand pica Mosii de toamna si cum ne pregatim

Mosii de toamna, sau „Sambata mortilor”, este o zi cu o semnificatie profunda pentru crestinii ortodocsi. Aceasta zi de rugaciune si comemorare este dedicata sufletelor celor care au plecat dintre noi.

Mosii de toamna au o semnificatie profunda in spiritualitatea ortodoxa, simbolizand legatura continua intre cei vii si cei trecuti in neafiinta. Este un moment special, in care familiile isi amintesc de cei dragi si se roaga pentru iertarea pacatelor acestora. In biserici, preotii se roaga impreuna cu familiile celor adormiti, care aduc alimente spre a fi sfintite, asa numite jertfe, cum ar fi coliva, colaci, vin, dar si lumanari sau tamaie.

Cand reprezinta Mosii de toamna 2024

De regula, Mosii de toamna sunt prazniti in prima sambata a lunii noiembrie - de aici si denumirea de „Sambata mortilor”. In 2024, Mosii de toamna pica pe 2 noiembrie. In biserici se vor tine slujbe speciale, iar credinciosii aduc ofrande pentru pomenirea sufletelor celor raposati.

Sambata e ziua in care Mantuitorul a stat in mormant cu trupul, iar cu sufletul S-a pogorat la iad, ca sa elibereze din el pe toti dreptii adormiti. Biserica face pomenirea celor adormiti sambata si pentru ca aceasta zi premerge duminicii - ziua Invierii - numita si cea dintai zi a noii creatii sau a opta zi, ziua vesniciei.

De ce facem pomenire mortilor de Mosi?

Biserica ii numeste pe cei trecuti in viata de dincolo „adormiti”, termen care are intelesul de stare din care te poti trezi. Ea nu vorbeste de trecere intr-o stare de nefiinta, ci de trecere dintr-un mod de existenta in alt mod de existenta. Hristos ii va darui cuvantului "adormit", intelesul care il asociaza cu invierea. Cand Mantuitorul ajunge in casa lui Iair, a carui fiica, de numai 12 ani, de abia murise, spune: "Nu plangeti; n-a murit, ci doarme” (Luca: 8,52).

Potrivit Sfintei Scripturi, dupa moarte urmeaza Judecata particulara, in urma careia omul ajunge sa se impartaseasca fie de fericire, fie de suferinta, stari date de modul vietuirii pe pamant (unit cu Dumnezeu sau despartit de El). Aceste stari nu sunt definitive, ele dureaza pana la Judecata Universala, cand va avea loc invierea intregului neam omenesc si cand vor avea loc hotararile finale legate de starea de fericire sau suferinta. Noi ortodocsii ne rugam pentru cei morti, pentru ca avem credinta ca prin rugaciunile noastre, sufletul pentru care ne rugam va ajunge la Judecata universala, intr-o stare mai buna decat aceea cu care s-a despartit de trup. Prin aceste pomeniri ne aratam iubirea pentru cei trecuti la cele vesnice, dar si credinta noastra in inviere si viata vesnica.

Ce se face in Sambata mortilor (Mosii de toamna)

In Sambata mortilor, credinciosii merg la mormintele rudelor, sa le curete, sa aprinda lumanari si sa lase flori, simbolizand respectul si dragostea fata de cei dragi. Acestia ofera, de asemenea, pomeni. pomenile trebuie oferite cu bunavointa si ca este bine sa fie daruite celor nevoiasi, pentru a aduce alinare nu doar sufletelor adormitilor, ci si celor vii.

In sambata de Mosi, credinciosii aprind lumanari pentru sufletele celor care nu mai sunt printre noi. Se crede ca lumina ajuta sufletele sa gaseasca drumul spre lumina si catre Hristos. Aprinderea lumanarilor este, astfel, un gest de ghidare simbolica a sufletelor.

In aceasta zi, multi evita sa faca treburi gospodaresti. In multe regiuni, se spune ca in ziua de Mosii de toamna nu este bine sa se lucreze, in special in agricultura, ca semn de respect pentru sufletele celor adormiti.

Ce se imparte de Sambata Mortilor

De mosi, este o traditie ca familiile sa imparta pentru sufletele celor adormiti. Ofrandele includ de obicei alimente care se dau de pomana, precum:

  • coliva – preparata din grau fiert si decorata cu nuca, miere sau zahar, aceasta este simbolul traditional al trupului care va invia la Judecata de Apoi;
  • paine si vin – acestea sunt considerate elemente sfinte in ortodoxie si reprezinta Trupul si Sangele lui Hristos;
  • mancaruri gatite – de obicei, mancarurile se prepara acasa si pot include sarmale, fripturi sau alte preparate calde;
  • lumina – se aprind lumanari la morminte si in biserica, lumina simbolizand prezenta lui Hristos care vegheaza asupra sufletelor.

Multe familii ofera si fructe, dulciuri si colaci, in semn de respect si iubire pentru cei plecati dintre noi.

Rugaciune de Sambata Mortilor

Prin rugaciune, credinciosii cer iertarea pacatelor celor raposati, aducand liniste sufletelor care sunt pomenite si sperand in mantuirea lor:

„Dumnezeul duhurilor si a tot trupul, care ai calcat moartea si pe diavol ai surpat, si ai daruit viata lumii Tale, insuti Doamne, odihneste sufletul adormitului robului Tau (numele) in loc luminat, in loc de verdeata, in loc de odihna, de unde a fugit toata durerea, intristarea si suspinarea! Si orice greseala a savarsit el cu cuvantul sau cu lucrul sau cu gandul, ca un Dumnezeu Bun si iubitor de oameni, iarta-l! Ca nu este om care sa fie viu si sa nu greseasca; numai Tu singur esti fara de pacat, dreptatea Ta este dreptate in veac si cuvantul Tau este adevarul.”

Taguri Sambata mortilor

Articole recomandate

Citeste si despre