Alegerea numelui pe care il va purta copilul este o decizie care le apartine 100% parintilor. In afara de cateva nume ciudate, umilitoare sau absurde, fiecare parinte are libertatea de a alege orice nume vrea pentru copilul sau. Aceasta libertate nu se aplica insa in toate tarile din lume. In unele locuri, precum Danemarca, autoritatile au impus reguli stricte cu privire la numele pe care le primesc nou-nascutii.
In aceasta tara, viitorii parinti pot alege dintr-o lista de 7.000 de nume agreate de stat. Regula este ca numele sa se potriveasca sexului copilului (nu pot fi botezati baieti cu nume care sunt considerate a fi de fete si invers) si sa nu fie neobisnuite. Prenumele trebuie sa fie in conformitate cu ortografia daneza si nu se pot face modificari asupra formei de scriere. Exista, de asemenea, o lista destul de ampla cu nume interzise.
Motivul suprem, interesul copiilor
Motivele care au dus la aparitia acestor reguli stricte au legatura cu interesul suprem al copiilor, motiveaza autoritatile daneze. Multi copii se confrunta cu bullying, din cauza ca parintii lor le-au ales nume pe care le-au considerat originale, unice sau atipice. Tocmai pentru a-i proteja pe copii de astfel de situatii, legea din Danemarca nu le permite parintilor sa aleaga nume ciudate pentru copiii lor.
Parintii din Danemarca au timp pana la varsta de 6 luni a copilului sa ii aleaga un nume adecvat. Cei care doresc sa ii puna bebelusului un nume care nu se regaseste pe lista cu cele 7.000 ce propuneri agreate de stat mai au totusi o sansa. Ei pot face o solicitare catre Ankestyrelsen, pentru alegerea numelui dorit. Acesta este un organism independent, care intra in sfera Ministerului Afacerilor Sociale si Integrarii din Danemarca.
Un alt detaliu atipic este ca numele pe care parintii vor ca bebelusul sa il poarte trebuie sa primeasca mai intai aprobarea Bisericii. Ulterior, Biserica transmite propunerea de nume catre organizatia guvernamentala, care urmeaza sa dea aprobarea oficiala. Ankestyrelsen primeste in jur de 1.100 de propuneri de nume anual, pentru a le aproba.
FOTO: Freepik