Nasterile multiple cresc numeric de la an la an

/ / Modificat: 2012-12-29
Nasterile multiple cresc numeric de la an la an





 In ultimii ani, se constata un progres al numarului de nascuti-vii, dar mai ales al gemenilor si tripletilor, potrivit datelor Institutului National de Statistica. Numai ca fosta guvernare nu a vrut sa ia in calcul ca indemnizatia de maternitate ar trebui "asortata" cu numarul de nou-nascuti - gemeni, tripleti sau mai multi, preferand sa pastreze un cuantum fix pentru indemnizatia care se acorda in primii doi ani parintelui care se ocupa de cresterea copiilor.

In 2001 au fost 217.368 de nasteri simple, in 2002 s-a inregistrat o scadere cu 10.000 fata de anul precedent, pentru ca, in 2003 si 2004, cresterea sa revina cu 2.000-3.000 de nou-nascuti in plus, anual.

In schimb, numarul nasterilor multiple s-a mentinut pe un trend ascendent continuu.

Daca in 2001 s-au inregistrat 3.159 de sarcini gemelare, in 2002, numarul acestora a fost cu aproape 150 mai mare decat in anul precedent. Si cresterea continua; in 2003, 3.353 de mamici au dat nastere la gemeni, si in anul trecut, 3.522.

Si numarul sarcinilor cu tripleti si peste trei nascuti a evoluat, de la 53 de cazuri in 2001 la 65 in 2004.

Gemeni sau tripleti, o singura indemnizatie



Nasterile multiple nu reprezinta mai mult de 1,6% din totalul sarcinilor. Dar tot 1,6% din fericitele familii in care se produce evenimentul se vad in situatia ca bugetul lor sa scada proportional cu numarul noilor membri.

Indemnizatia de maternitate, asa cum este ea prevazuta la articolul 123 din Legea 19/2000, privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, nu tine cont si de numarul nou-nascutilor din aceeasi sarcina.

In momentul de fata, cele 7,83 milioane acordate lunar unuia dintre parinti, ca indemnizatie de maternitate, sunt mai mult decat insuficiente chiar si pentru un singur copil, daca privim situatia si prin prisma faptului ca parintele respectiv va sta acasa in urmatorii doi ani - sau trei, in cazul copilului cu handicap.

Initiativa legislativa pe fond de... fotografie!



In contextul deja prezentat, doi parlamentari au initiat un proiect de lege menit sa rezolve cat de cat problemele materiale ale familiei in care au aparut gemeni, tripleti sau mai multi copii.

Senatorii Alexandru Peres si Gheorghe David solicita ca Legea 19/2000 sa fie modificata la articolele referitoare la indemnizatia lunara de maternitate, in asa fel incat pentru fiecare nou-nascut "suplimentar" din aceeasi sarcina, sa se acorde o marire de indemnizatie cu 50%, fata de cea acordata pentru unul singur. Practic, pentru gemeni ar totaliza 11,74 milioane, pentru tripleti - 15,6 milioane, pentru cvadrupli - 19,5 milioane, iar pentru cvintupli (aceste cazuri sunt extrem de rare in Romania) - 23,5 milioane de lei, lunar.

"Problema respectiva mi-a fost adusa la cunostinta de catre Edith Sarac, mamica a doua gemene - Anabela Timeea si Carla Antonia. Ba chiar mi-a prezentat si o fotografie cu cele doua fetite, tinute in brate cu multa mandrie de bunicul lor... Mi-a lasat fotografia, pe care o pastrez si acum la birou", a afirmat Alexandru Peres. "Nu au o situatie materiala fericita. Nu doar Sarac ii cheama, ci mai si sunt saraci. Dar se bucura mult de cele doua gemene!", ne-a mai precizat senatorul Peres.

Anual, apar in jur de 3.500 de situatii ca ale familiei Sarac.

Efort financiar infim, dar cu rezultate deosebite

Necesarul suplimentar de fonduri care ar putea fi destinat majorarii indemnizatiilor in situatiile nasterilor gemelare s-ar situa - potrivit calculelor celor doi initiatori ai proiectului de modificare a Legii 19/2000 - undeva in jurul a sapte miliarde de lei, anual. In cazul situatiilor de tripleti, efortul de sustinere suplimentara a familiilor acestora n-ar depasi 500 de milioane, pana in 2008. Dar daca se are in vedere faptul ca peste 80% din familiile respective sunt sub nivelul mediu de trai, suplimentul respectiv ar fi mai mult decat binevenit.

Atat in cazul gemenilor, cat si al tripletilor sau mai mult, s-a luat in calcul dinamica din ultimii patru ani, neasteptandu-se o crestere semnificativa fata de cea dintre anii 2001 si 2004.

Sursa: Curentul


Taguri Bebelusi tripleti Bebelusi gemeni

Articole recomandate

Citeste si despre