Noi reglementari privind alocatia de stat pentru copii

/ / Modificat: 2006-06-27
Noi reglementari privind alocatia de stat pentru copii

Potrivit unei recente hotarari adoptate de Guvern, a fost eliminata conditia frecventarii cursurilor obligatorii pentru acordarea alocatiei de stat.


Potrivit unei recente hotarari adoptate de Guvern, a fost eliminata conditia frecventarii cursurilor obligatorii pentru acordarea alocatiei de stat.

Decizia a fost luata in conditiile in care Curtea Constitutionala a emis o decizie, in martie 2006, potrivit careia conditionarea acordarii alocatiei de stat pentru copiii de varsta scolara de frecventarea cursurilor obligatorii este neconstitutionala. Potrivit noilor reglementari, alocatia de stat se va acorda copiilor in varsta de pana la 18 ani, inclusiv, fara a se conditiona de participarea scolara. in situatia in care tinerii urmeaza cursurile invatamantului liceal sau profesional, alocatia de stat se va acorda pana la terminarea acestora.

Tinerii din invatamantul liceal sau profesional care repeta anul scolar nu beneficiaza de alocatie de stat, cu exceptia celor care repeta anul scolar din motive de sanatate. De asemenea, alocatia de stat nu se plateste copiilor care se afla in institutii de ocrotire ori asistenta sociala sau in institutii de invatamant care asigura intretinerea completa din partea statului.

Potrivit unui studiu al Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, suplimentar fata de actualii beneficiari, acest drept se va acorda pentru 10.000 copii inscrisi la scolile particulare care nu se afla in evidenta Comisiei Nationale de Evaluare si Acreditare a invatamantului Preuniversitar, sau care au implinit 16 ani si nu mai urmeaza nici o forma de invatamant.

Pentru 2006 efortul bugetar suplimentar pentru plata alocatiei de stat este de circa 1,5 milioane RON. Platile vor fie efectuate de catre Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei pentru copiii prescolari si pentru cei care nu urmeaza nici o forma de invatamant, de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii pentru copiii inscrisi la scoala si prin directiile generale de asistenta sociala si protectia copilului pentru copiii cu handicap.

(Pompt MEDIA)


Articole recomandate

Citeste si despre