Noi reguli pentru bursele scolare 2024-2025, publicate in Monitorul Oficial!

/ / Modificat: 2024-07-15
Noi reguli pentru bursele scolare 2024-2025, publicate in Monitorul Oficial!

 

Au fost adoptate noi reguli pentru bursele scolare 2024-2025. Tipurile de burse sunt similare celor din anul scolar curent, numai ca se va introduce bursa de rezilienta si vor fi schimbari la alte categorii de burse pentru elevi.

Asadar, elevii din clasele primare de stat nu vor lua nici in anul scolar urmator decat burse sociale. Restul elevilor, adica cei din ciclurile gimnazial si liceal, beneficiaza, dupa caz, de urmatoarele tipuri de burse, conform articolului 1 din metodologie:

  • bursa de excelenta olimpica I – intre 750 si 3.000 de lei;
  • bursa de excelenta olimpica II – 700 de lei;
  • bursa de merit – 450 de lei;
  • bursa de rezilienta – 300 de lei (incepand cu anul scolar 2024-2025);
  • bursa sociala – 300 de lei;
  • bursa pentru mame minore – 700 de lei;
  • bursa tehnologica – 300 de lei.

Un elev poate beneficia de o singura bursa de excelenta olimpica pe an si de o singura bursa de merit pe an, indiferent de rezultatele obtinute in anul scolar anterior, ca medie generala sau rezultate la competitii. Bursa de excelenta olimpica I sau II nu se cumuleaza cu bursa de merit.

Bursa sociala se poate cumula cu bursa de excelenta olimpica I sau II/bursa de merit/bursa de rezilienta si cu bursa tehnologica, prevede noua metodologie.

De asemenea, o alta modificare aprobata de Guvern a fost facuta in cazul bursei sociale, „prin includerea elevilor cu varsta de pana in 30 de ani, neangajati pe piata muncii si inscrisi in formele de invatamant cu frecventa redusa sau in programele educationale de tip ”A doua sansa”, conform Ordonantei de Urgenta.

Bursa tehnologica se acorda elevilor de la scolile profesionale si cele duale doar in anul scolar 2024-2025, potrivit documentului.

Bursele de rezilienta in valoare de 300 de lei pe luna vor fi primite de primii 30% dintre elevii dintr-o clasa care au avut la finalul anului scolar trecut media anulara de cel putin 7,00 si cel mai mult 9,50. Guvernul a aprobat un proiect de Ordonanta de Urgenta in acest sens.

„Bursele de rezilienta se acorda si pentru elevii cu afectiuni oncologice si/sau cronice scolarizati, pentru o perioada mai mare de 4 saptamani, in cadrul «Scolii din Spital» sau la domiciliu, in anul scolar urmator revenirii in unitatea de invatamant la care au fost inmatriculati anterior”, se arata intr-un comunicat de presa al Guvernului.

„In situatia in care elevii acumuleaza 10 sau mai multe absente nemotivate intr-o luna, nu primesc bursa de excelenta, de rezilienta, de merit, sociala, respectiv bursa tehnologica, dupa caz, pentru luna respectiva”, a precizat ministra Educatiei, Ligia Deca, in luna martie, atunci cand a fost pusa in dezbatere publica Ordonanta de Urgenta.

Modificarea modului de acordare a burselor si a tipurilor acestora a fost facuta in contextul in care aproape 8.500 de elevi care aveau media sub 5 luau bursa de merit, iar dintre acestia 5.250 aveau media cuprinsa intre 4,00 si 4,99, in timp ce alti 2.382 au medii intre 3,00 si 3,99, conform Edupedu.ro.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Burse scolare Burse copii

Articole recomandate

Citeste si despre