Norvegia creste limita de varsta minima pentru accesul la retelele sociale!

/ / Modificat: 2024-10-24
Norvegia creste limita de varsta minima pentru accesul la retelele sociale!

Norvegia va impune o limita de varsta minima stricta de 15 ani pentru retelele de socializare, in timp ce guvernul isi intensifica campania impotriva firmelor de tehnologie, despre care spune ca „sunt canalizate impotriva creierelor copiilor”. Pana acum, limita minima de varsta pentru accesul la retelele de socializare era de 13 ani.

Premierul norvegian, Jonas Gahr Støre, a recunoscut ca va fi „o lupta dificila” si spune ca si politicienii trebuie sa intervina pentru a proteja copiii de „puterea algoritmilor”. Liderul laburist este de parere ca platformele social media sunt folosite in mod abuziv de catre industrie si ar putea face ca utilizatorii sa devina „ingusti la minte si lipsiti de actiune”.

Norvegia are deja in vigoare o limita minima de varsta de 13 ani pentru accesul la retelele sociale. In ciuda acestui fapt, mai mult de jumatate dintre copiii in varsta de noua ani, 58% dintre copiii in varsta de 10 ani si 72% dintre copiii in varsta de 11 ani folosesc retelele sociale, potrivit unei cercetari realizate de autoritatea norvegiana pentru mass-media.

Guvernul norvegian s-a angajat sa introduca mai multe masuri de protectie pentru a impiedica copiii sa treaca peste restrictiile de varsta - inclusiv modificarea Legii privind datele cu caracter personal, astfel incat utilizatorii retelelor de socializare sa trebuiasca sa aiba 15 ani pentru a accepta ca platforma sa le poata gestiona datele cu caracter personal, si dezvoltarea unei bariere de verificare a varstei pentru retelele de socializare.

Legea „trimite un semnal destul de puternic”, a declarat, miercuri, premierul.

„Copiii trebuie sa fie protejati de continutul daunator de pe retelele sociale. Stim ca este o lupta dificila, pentru ca in industrie exista forte puternice, dar este si locul in care este nevoie de decizii politice”.

Desi a afirmat ca intelege rolul retelelor sociale in a le oferi copiilor singuri o comunitate, exprimarea de sine nu trebuie sa fie in puterea algoritmilor.

„Dimpotriva, te poate face sa devii limitat si lipsit de actiune, pentru ca totul se intampla atat de repede in acest mediu”, a adaugat el.

Australia a anuntat, de asemenea, o interdictie privind accesul la retelele de socializare, pentru adolescenti si scolari, afirmand ca va bloca accesul copiilor la retelele sociale si la alte platforme digitale. Limita de varsta nu a fost inca stabilita, dar este probabil sa fie intre 14 si 16 ani.

Taguri Retele sociale copii Retele de socializare Efecte negative retele socializare

Articole recomandate

Citeste si despre