NOUTATI: Legea mamelor: indemnizatia de maternitate, 85% din salariu.
În sedinta Executivului de joi, 19 ianuarie 2005, a fost aprobat proiectul de hotarare pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr.148/2005 privind sustinerea familiei în vederea cresterii copilului.
Prin Normele metodologice de aplicare a OUG nr.148/2005 au fost reglementate conditiile si procedurile de acordare a drepturilor de indemnizatie pentru cresterea copilului, stimulent ori alocatie de stat pentru copii.
Proiectul de hotarare a fost elaborat în scopul eficientizarii modului de aplicare a acestor norme, principalele modificari introduse fiind:
1. eliminarea obligativitatii beneficiarilor de a depune lunar, la primaria de domiciliu sau de resedinta, o declaratie pe propria raspundere cu privire la cresterea si îngrijirea copilului sau la realizarea de venituri profesionale.
Acestia vor depune declaratia pe propria raspundere o singura data, în momentul depunerii cererii de acordare a indemnizatiei pentru cresterea copilului. Cererea de acordarea a indemnizatiei si declaratia pe propria raspundere sunt componente ale unui singur document, anexa la normele metodologice. Deci, atunci cand beneficarul completeaza cererea de acordare a dreptului va completa si declaratia pe propria raspundere.
Beneficiarii au obligatia de a comunica în scris primariei orice modificare a situatiei cu privire la cresterea si îngrijirea copilului sau la realizarea de venituri. Primariile vor transmite lunar, pana în data de 10 ale lunii, la directiile teritoriale de munca, solidaritate sociala si familie aceste modificari cu privire la realizarea de catre beneficiari a veniturilor profesionale, de natura a genera încetarea sau suspendarea drepturilor.
2. Pentru beneficiarii aflati în plata la data de 31 decembrie 2005, conform prevederilor Legii nr.19/2000, plata indemnizatiei pentru cresterea copilului se efectueaza începand cu 1 ianuarie 2006 pe baza documentelor transmise de platitorii dreptului (angajatorul, Casele de Pensii, Agentiile de Ocupare a Fortei de Munca). Aceste documente contin si cererea veche de acordare a dreptului, cererea fiind valabila.
Beneficiarii au, însa, obligatia ca în termen de 90 de zile de la data intrarii în vigoare a noii legi, OUG nr.148/2005, sa depuna la primarii noua cerere de acordare a indemnizatiei. În situatia în care beneficiarii nu depun cererea în termen de 90 de zile de la data intrarii în vigoare a ordonantei de urgenta (1 ianuarie 2006), plata indemnizatiei pentru cresterea copilului se suspenda. Plata drepturilor se reia la o luna dupa depunerea noii cereri, parintele beneficiind de toate drepturile în mod retroactiv, de la data depunerii cererii
Exemplu:
Beneficiarul aflat în plata la data de 31 decembrie 2005, depune noua cerere la data de 20 mai 2006.
Conform modificarilor la normele metodologice, aprobate în sedinta din 19 ianuarie 2006, el a primit deja indemnizatia pe lunile ianuarie, februarie, martie, desi nu a depus cererea în termenul de 90 de zile de la data intrarii în vigoare a OUG nr.148/2005.
Plata drepturilor se suspenda la expirarea termenului de 90 de zile si se reia în luna urmatoare depunerii cererii, adica în luna iunie. Beneficiarul nu pierde drepturile, plata efectuandu-se retroactiv începand cu luna aprilie 2006.
Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei