Nu mai arunca copilul in aer. Poate fi mortal!

/ / Modificat: 2019-09-16
Nu mai arunca copilul in aer. Poate fi mortal!

Unii parinti se joaca cu bebelusii aruncandu-i in aer si nu exista nicio indoiala ca cei mici se bucura maxim.

Dar, acesta joaca, desi pare inofensiva poate fi foarte periculoasa pentru copil si ii poate pune chiar si viata in pericol.

Asta este una dintre cauzele sindromului copilului "scuturat," o problema care in Spania, de exemplu, provoaca moartea a aproximativ 100 de bebelusi pe an, potrivit Asociatiei Spaniole de Pediatrie.

Sindromul copilului agitat: o consecinta periculoasa a aruncarii micutului in aer

Cei mai multi parinti leaga sindromul copilului agitat cu abuzul asupra micutului. Iar adevarul este ca, in multe cazuri, acest sindrom poate avea si alte cauze: simplul act de a te juca cu copilul si de a-l arunca prin aer poate fi una dintre ele. In general, riscul este mult mai mare in primul an de viata al celui mic, doearece creierul este imatur si fragil si poate fi ranit foarte usor.

Cand copilul este aruncat in aer, capul se clatina, gatul, care este inca foarte instabil, se misca mai accentuat, iar creierul loveste peretii craniului, fenomen care in termeni medicali este cunoscut sub numele de comotie cerebrala, potrivit psihopedagogului Jennifer Delgado.

De aceea, este foarte periculos cand creierul loveste peretii craniului. In cel mai fericit caz pot aprea leziuni focale cauzate de deteriorari intr-o anumita zona a creierului sau pe o suprafata mai mare, dar poate interveni si un accident vascular cerebral ca urmare a ruperii vaselor de sange care alimenteaza creierul.

Gatul si coloana vertebrala pot suferi, de asemenea, modificari ca urmare a miscarii bruste a capului, in timp ce "zboara" prin aer. Problema este ca oasele bebelusilor nu sunt suficient de puternice, iar coloana vertebrala este prea instabila pentru a rezista la socuri asa violente.

Cum iti dai seama ca un copil a suferit o tulburare a creierului dupa ce a fost aruncat in aer?

Uneori este dificil sa recunosti semnele unei afectiuni a creierului ca urmare a aruncarii micutului in aer. In majoritatea cazurilor, copilul are tendinta de a fi mai nervos decat de obicei si plange necontrolat, ceea ce indica faptul ca ceva nu este in regula. Alte ori simptomele pot fi mai severe si pot aparea:

  • Modificari comportamentale;
  • Letargie si somn mai mult decat de obicei;
  • Scaderea vigilentei;
  • Lipsa poftei de mancare;
  • Pierderea constiintei;
  • Tremurat;
  • Pierderea vederii sau a auzului;
  • Piele palida sau vanata;
  • Voma;
  • Convulsii;

Cele mai frecvente complicatii

In majoritatea cazurilor, jocul de a arunca copilul in aer nu are complicatii majore, dar exista un risc ridicat de a dezvolta o afectiune a creierului. De exemplu, deteriorarea retinei poate provoca orbire permanenta la bebelusi, in timp ce o afectiune in zona motorului cerebral poate provoca leziuni ale maduvei spinarii sau tulburari motorii specifice sau generale.

Copilul poate dezvolta, de asemenea, epilepsie si, uneori, un anumit tip de dizabilitate neurologica sau cognitiva, cum ar fi retardul mental, tulburarile de vorbire sau paralizia cerebrala. In cel mai rau caz, acest joc poate provoca moartea.

Articole recomandate

Citeste si despre