Caz revoltator la Vaslui, unde Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului refuza sa ii elibereze un certificat de handicap unei fetite nevazatoare, pe motiv ca micuta nu poate sa citeasca desi, din motive evidente, este in imposibilitatea de a face acest lucru.
Functionarii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Vaslui au respins, asadar, dosarul de incadrare in grad de handicap al micutei de 1 an si 4 luni pentru ca „pentru ca pe Certificatul medical emis nu apare acuitatea vizuala scrisa in fractii”. Cu alte cuvinte, pentru ca fetita de 1 an si 4 luni nu poate sa citeasca literele de pe un panou.
„M-am dus la doamna profesor doctor care o operase si eliberase acest certificat medical si i-am explicat situatia. Aceasta mi-a transmis ca nu poate stabili acuitatea vizuala deoarece este necesar ca fetita in varsta de un an si 4 luni sa citeasca la panou. M-am reintors la DGASPC Vaslui si le-am explicat situatia, ca un copil de un an si 4 luni nu stie sa vorbeasca, daramite sa citeasca. Mi-au oferit numarul legii si anume Ordinul 1306/2016 pe care l-am studiat si am descoperit ca in Anexa acestuia la CAP II punctul A litera a, b si numarul 1 si 2 scrie ca pentru incadrare in grad este necesara masurarea acuitati vizuale ceea ce este imposibil pentru un copil de un an si 4 luni”, a precizat tatal fetitei, potrivit adevarul.ro.
Deputatul Emanuel Ungureanu a preluat cazul si a transmis o interpelare catre ministrul Muncii pentru „emiterea unui ordin comun care sa clarifice modul in care se aplica Ordinul 1308/2016 in privinta stabilirii acuitatii vizuale pentru copiii sub 2 ani care nu pot fi evaluati pe acelasi sistem de masurare a acuitatii vizuale prin fractii ca si copiii care sunt la o varsta in care pot sa comunice cu cei care ii evalueaza”.
La sfarsitul lunii decembrie 2023, Ministerul Muncii i-a transmis deputatului ca problema este de competenta Ministerului Familiei. Se pare ca responsabila nu ar fi Autoritatea Nationala pentru Protectia Persoanelor cu Dizabilitati, ci Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie.
- Surse: adevarul.ro, newsweek.ro
- Foto: Freepik / cu caracter ilustrativ