O femeie din Montreal a ales sa-si inghete ovulele pentru ca acestea sa fie folisite de fetita sa, acum in varsta de 7 ani. Fetita nu va putea sa aiba copii, din cauze genetice. Doctorii de la Centrul Universitar McGill din Montreal care se ocupa de programul inghetarii ovulelor persoanelor bolnave de cancer si al celor care vor sa aiba copii mai tarziu si afirma ca decizia lui Melanie Boivin nu are precedent in America si ridica probleme etice. Daca fetita va dori sa ramana insarcinata cu ovulele mamei sale, va da nastere unui copil care ii va fi partial sora sau frate. Astfel, Melanie Boivin va fi si mama si bunica, in acelasi timp. „Isi doneaza ovulele pentru a-si ajuta fiica sa aiba copii. O face din dragoste”, declara Seang Lin Tan, director al Centrului McGill, expert in studiul reproducerii si in tratamente ale infertilitatii. „E ca si cum i-ai dona un rinichi copilului tau, nimeni nu ar avea nimic de comentat ceva in legatura cu asta”, a mai adaugat acesta.
Acesta este primul caz din America de Nord in care o mama decide sa-si doneze ovulele propriului copil, dar exista 60 de cazuri in care femeile au ales sa-si inghete ovulele. Cazul a fost dezbatut de comitetul de etica al Centrului Universitar McGill. Seang Lin Tan a mai precizat ca Boivin a ales sa-si inghete ovulele dupa ce a aflat ca fiica sa este sterila din cauza ca sufera de sindromul Turner, in urma caruia unul din cei doi cromozomi x prezent la femei lipseste. Una din caracteristicile sindromului Turner, de care sufera una din 2.500 de femei, include o statura mica a femeilor si lipsa dezvoltarii ovariene. Melanie Boivin a declarat ca "parintii trebuie sa-si ajute copiii si daca fiica mea ar fi avut nevoie de un organ, de exemplu un rinichi, i l-as fi dat fara ezitare”. De la aceasta declaratie, Melanie a refuzat mai acorde vreun interviu, spunad ca declaratiile sale i-au cauzat unele probleme fiicei sale.
Ovulele femeii vor fi inghetate pentru 20 sau 25 de ani, folosindu-se o metoda numita „vitrificare”, implementata de echipa condusa de dr. Tan, care a dus la o crestere a ratei de supravietuire a ovulelor. Ovulele inghetate sunt depozitate intr-un recipient special pana in momentul in care vor fi gata de folosit. Rata de reusita a unei nasteri cu ovule inghetate are la fel de multe sanse ca si cea in care sunt folosite ovule proaspata recoltate, spune dr. Tan. Fiica lui Melanie Boivin va decide daca va folosi ovulele inghetate sau nu. „Oamenilor le ia timp sa se obisnuiasca cu ideea”, mai adauga dr. Tan.
23 Aprilie 2007