O noua descoperire in cancerul ovarian

/ / Modificat: 2007-03-14
O noua descoperire in cancerul ovarian

Un nou studiu publicat in “Science Daily’ arata ca celulele care in mod normal ajuta la formarea trompelor uterine pot duce la aparitia cancerului ovarian prin intreruperea unui proces de dezvoltare genetica a acestora.


Un nou studiu publicat in “Science Daily’ arata ca celulele care in mod normal ajuta la formarea trompelor uterine pot duce la aparitia cancerului ovarian prin intreruperea unui proces de dezvoltare genetica a acestora.

Cercetatorii de la Institutul de Tehnologie din Georgia, impreuna cu cercetatorii de la Institutul de Cancer Ovarian au descoperit ca proteina PAX8 se gaseste atat in celulele implicate in dezvoltarea trompelor uterine cat si in celulele care duc la aparitia cancerului ovarian, dar nu si in tesutul ovarian neafectat.

Descoperirea nu numai ca asigura noi modalitati de diagnosticare si interventii terapeutice, dar deschide, totodata, noi cai in cercetarea cancerului ovarian.



Studiul apare in numarul 3 al jurnalului ‘Oncologie ginecologica’. ‘Descoperirile pe care le-am facut ne dau noi perspective asupra intelegerii la nivelul molecular si genetic a diferitelor tipuri de cancer si accentueaza importanta considerarii cancerului ca o deviere a dezvoltarii normale a omului, din cauza modificarilor genetice si epigenetice’, a declarat Nathan Bowen, cercetator la Coalitia Anti-Cancer din Georgia si la Institutul de Cancer Ovarian (ICO).

Bowen si colegii sai de la ICO au folosit tesuturi canceroase si necanceroase, prelevate direct din sala de operatie pentru a cerceta profilul molecular al tesutului ovarian canceros, pentru a afla cauzele aparitiei cancerului, pentru a ajunge la un diagnostic de incredere in urma efectuarii testului de sange si pentru a intelege de ce aceste celule canceroase sunt rezistente la chimioterapie.

In 2003, un grup de cercetatori de la Universitatea Stanford implicati in studiul cancerului mamar  au descoperit ca perechile de gene 8 se afla numai in tesutul ovarian canceros, nu si in cel mamar.

Luand in considerare rezultatele cercetarilor de la Stanford, cei de la ICO au inceput sa investigheze posibilitatea ca genele sa fie markeri importanti in descoperirea si cercetarea cauzelor aparitiei cancerului ovarian.

Cercetatorii au inceput sa caute dovezi ale existentei PAX8 (proteina compusa din perechile de gene 8), un pas inainte de a stabili ca gena este un marker biologic pentru cancerul ovarian.

Proteina PAX8 s-a gasit nu numai in celulele ovariene canceroase, dar si in celulele secretoare si formatoare ale trompelor uterine. In plus, s-a descoperit si stabilit ca proteina nu se afla in epiteliul normal de suprafata al ovarului.

Bowen presupune ca aparitia cancerului e data de proteina PAX8, care duce la inmultirea  populatiei de celule stem adulte de la suprafata ovarului, ceea ce duce intr-un final la aparitia cancerul ovarian. In perioada embrionara, atunci cand aceasta gena este activata, ea va duce la dezvoltarea trompelor uterine a fatului, insa cand aceasta este activa la nivelul celulelor ovariene mature, sanatoase, ce migreaza spre interiorul ovarului, se vor forma chisturile ovariene.

In mod normal, cresterea chisturilor este controlata de mecanismul de feedback al celulelor, care opreste cresterea acestora, dar in cazul cancerului, cand aceste mecanisme de feedback sufera mutatii, chisturile cresc si scapa de sub control, pana la metastaza.

‘Noua descoperire este o cale care poate duce la stabilirea unor tratamente pentru tumori, bazat pe profilul molecular’, a declarat Bowen. ‘Biologia inseamna, de fapt, un sistem de procesare a informatiei, care genereaza produse finite si cele mai multe decizii cu privire la acest produs finit sunt luate de celule, cum ar fi perechile de gene 8.

Bowen va mai incerca sa afle de ce perechile de gene 8 devin active si incotro se indreapta acestea: catre o gena care ia decizii sau catre o gena finita. ‘Aceasta este cea mai grea sarcina a biologilor care cerceteaza cancerul’, a mai declarat Bowen. ‘Acum ca am sectionat genomul uman, trebuie sa ne dam seama care dintre miile de gene sunt activate in cancer in acelasi timp.’ Aceasta cercetare a fost realizata cu ajutorul donatiilor din partea ‘Coalitiei Anti-Cancer’ din Georgia si din partea Laboratorului Institutului de Cercetare a Cancerului Ovarian.

Articole recomandate

Citeste si despre